Karting • Iame X30 Euro Series

Joey van Splunteren pakt via derde plaats de leiding in de stand van de IAME X30 Benelux-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 juli 2019 17:25 • Print artikel

SPA - Zijn resultaat tijdens de derde ronde van de IAME Series Benelux was met de derde plaats iets minder dan gehoopt, maar voor karter Joey van Splunteren, uitkomend voor het Engelse Evolution Racing was het niettemin een onverwacht goed weekeinde. Zijn voornaamste concurrent in de strijd om de titel in de IAME X30 Senioren-klasse had op het circuit van Spa een mindere dag. Nu gaat de 27-jarige toprijder uit Zaandijk aan de leiding in het kampioenschap.

Evolution Team on podium

"Eerste in het kampioenschap, dat is mooi", blikte Joey terug op het zonovergoten kartcircuit van Spa. Dat hij derde was geworden was 'wel oké'. "Ik probeer altijd bij de eerste drie te komen."

Maar echt blij was hij er nu ook weer niet mee. Hoewel de derde plaats in een sterk bezet kampioenschap als de IAME Series Benelux bepaald een topresultaat is, is het in het geval van Joey niet waar hij op had gehoopt. Waar hij ook rijdt, de snelle Zaankanter doet altijd mee om de overwinning.

Zijn weekeinde begon bovendien veelbelovend. In de trainingen was hij steevast de snelste. Dat resulteerde bovendien in de poleposition in de kwalificatie. Daarna won hij, in de lijn der verwachting, dan ook de eerste heat. In de tweede heat moest de toprijder van Evolution Racing genoegen nemen met de tweede plaats. "Voor die race hadden we een nieuwe band gestoken, want één had een groot omtrekverschil ten opzichte van de andere drie. Maar we hadden het toch niet helemaal goed voor elkaar."

Joey van Splunteren pakt via derde plaats de leiding in de stand van de IAME X30 Benelux-kampioenschap

In de finale moest hij vanaf de tweede plek beginnen. "We hadden van tevoren nog een kleine aanpassing gedaan aan de kart, maar daardoor ging het in de finale net de verkeerde kant op. Muth O'Neill deed een move op me en klaar was het. Ik kon wel verdedigen, maar dat had geen zin. We hadden nog drie ronden te gaan. Dan moest ik overal de deur sluiten en dan komt de rest er ook opaf."

Zo kwam hij als derde over de finish en dat bleek genoeg om de leiding in het kampioenschap over te nemen. Hij kon dan ook tevreden concluderen dat hij aan een uitstekend seizoen bezig is. Zo staat hij in het Europees kampioenschap op de tweede plaats. In Castelletto werd hij tijdens de tweede ronde van de IAME Euro Series tweede in de finale. Daarmee had hij de schade overigens flink beperkt gehouden, want door een crash in de heats was hij voor de prefinale ver teruggeworpen. Daarin reed hij evenwel van de zestiende naar de vijfde plaats en in de finale werd hij dus tweede. "Ik was er wel redelijk tevreden over", zei Joey.

Zijn volgende race is de derde ronde van het EK. Die wordt in het laatste weekeinde van juli gehouden op het circuit van Wackersdorf. "De training op dat circuit ging goed. Het wordt heel warm daar tijdens het EK, denk ik." Of hij er kon winnen? Joey dacht van wel, maar wilde niet te zeer vooruitlopen op de zaken. "We gaan wel zien wat het wordt."

Joey van Splunteren bedankt het team Evolution Racing en sponsor SuperB.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS