Karting • Iame X30 Euro Series

Dinand Dokkum stuk sterker na leerzaam debuut op WK X30 in Le Mans: "Een heel fijn gevoel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 oktober 2018 17:19 • Print artikel

LE MANS - Hij is pas twaalf jaar, debuteerde dit jaar in de IAME X30 Junioren-klasse en reed afgelopen week voor het eerst het WK X30 in Le Mans. Dinand Dokkum had er als één van de jongsten ook de snelheid om te wedijveren met de ijzersterke competitie. Mechanische pech en een crash in de heats gooide helaas roet in het eten voor de snelheidsduivel uit Reeuwijk, maar de ervaring was een leerzame geweest. Reken maar dat hij komend seizoen nog sterker voor de dag komt.

Dinand Dokkum sterk in Le Mans

Een crash in de eerste kwalificatieheat, en in de laatste kwalificatieheat liep zijn ketting eraf. Daarin liggen de oorzaken dat Dinand niet de prefinale had gehaald. Pure pech waar de snelle rookie dus niks aan kon doen. Natuurlijk baalde hij ervan dat hij zijn talent en snelheid niet kon tonen. Want wie weet had hij zich zonder die incidenten zelfs wel voor de finale kunnen plaatsen. Tegelijkertijd was de piepjonge Zuid-Hollander, die in zijn carrière ondersteund wordt door McDonald’s Woerden, content met zijn deelname aan het WK. Het was een geweldige ervaring geweest, en zeer leerzaam bovendien.

“Het rijden ging goed”, zei Dinand terugblikkend op zijn deelname in Le Mans. “Jammer dat de ketting eraf ging in de laatste kwalificatieheat. Maar ik heb in ieder geval heel veel geleerd. Zoals kwalificatie rijden, slipstreamen, met druk omgaan - want iedereen zat zo dicht op elkaar - en goed leren omgaan met een OTK-kart.”

Wat dat laatste betreft: die kart is nog nieuw voor Dinand. Hoewel hij halverwege het seizoen al eens een keer een chassis van dit merk probeerde, verruilde hij zijn kart pas definitief voor een OTK-chassis in Assen. Dat was tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap X30, eind augustus. "In Assen heb ik voor het eerst pas echt kunnen wennen aan een OTK. Ik vind hem inmiddels fijn rijden. Ik weet nu dat ik rustiger moet sturen en dat het rijden dan makkelijker gaat. Ook kan ik het racen dan langer volhouden."

Dinand Dokkum wordt gesteund door McDonalds Woerden

Vlak voor de WK in Le Mans sloot Dokkum een deal met een nieuwe hoofdsponsor in de vorm van McDonalds in Woerden. "Ik ben heel blij met de ondersteuning van McDonalds in Woerden. Deze vestiging steunt mij sinds het WK. Ik ben er trots op!" Het WK was voor alle rijders sowieso een vermoeiende week. Met de vele klassen en rijders (meer dan 450 rijders uit zo'n 50 verschillende landen) duurden de dagen in Frankrijk lang. Zeven dagen testen, trainen en racen! Hij moest aan de bak. Dinand: “Toch vond ik dat wel meevallen. De tijd dat je tussen de heats moest wachten, zo'n vier uur, vond ik misschien wel vermoeiender. Gelukkig kon ik goed gefocust blijven.”

Het mooiste aan het WK vond hij het niveau. “Dat alle rijders qua tijden zo dicht bij elkaar zaten. Ik zat bijvoorbeeld maar twee tienden van een seconde van de snelste rijder af. Niemand was veel langzamer dan de rijder op kop.”

Normaal gesproken zit voor Dinand het seizoen er nu op. Nou ja, heel misschien doet hij mee aan de laatste ronde van het GK4-kampioenschap. Die wordt volgende maand in Genk gehouden. Hoe dan ook, het seizoen kan voor hem niet meer stuk. “Ik had gehoopt op het WK goed mee te kunnen en dat is ook gelukt. Dat is een heel fijn gevoel. En ik heb er heel veel van geleerd. Dat gaat volgend jaar zeker van pas komen! Ik wil ook mijn sponsors, het team, mijn monteur en mijn ouders bedanken voor deze kans.”

Dinand Dokkum wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
- McDonald's Woerden
- Astra Sanitair en Tegels
- Baden+
- Xenz
- Instamat
- Infozuil

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS