Karting • Iame X30 Euro Series

De zon schijnt weer voor Sam Claes! WK-ticket voor Le Mans en twee podiums op rij

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 augustus 2018 12:19 • Print artikel

ASSEN - Dankzij een teleurstellende kwalificatie leek Sam Claes een moeilijk weekeinde tegemoet te gaan tijdens de vierde ronde van het GK4-kampioenschap. Maar toen de rook eenmaal was opgetrokken was de rappe 23-jarige Belg uit Peer ‘gewoon’ winnaar van het dagklassement in de Super Shifter-klasse. Met een brede lach nam hij de winnaarsbeker in ontvangst. En dan te bedenken dat hij een week eerder in Ostricourt ook al een ticket voor het WK in Le Mans had gewonnen.

Sam Claes

“Ik wist dat het heel moeilijk ging worden”, blikte Sam terug op de kwalificatie. De tiende tijd, dat was even wennen voor de altijd zo snelle rijder. “De regen tijdens de kwalificatie heeft me parten gespeeld.” Hij wist dat hij in de eerste race dus flink aan de bak moest. “Het is een snel baantje waarop het moeilijk inhalen is. Maar het was uiteindelijk toch nog een goed weekend.”

Want hoewel hij in de eerste race op de tiende plaats moest starten, kwam de regerend kampioen als tweede over de finish alsof hij ‘gewoon’ van de voorste startrij was gestart. Daarmee had hij de schade van de kwalificatie ongedaan gemaakt en snelde Claes in de twee daaropvolgende races doodleuk naar de overwinning. Opnieuw de dagzege zoals hij al eerde deed in het GK4-kampioenschap en opnieuw een flinke hap punten in de strijd om de titel.

“Ik had het echt niet verwacht nog op het podium te rijden. Maar het ging echt goed.” Beter dan verwacht ook, erkende hij. “Ik ben ruim een week geleden overgestapt van een Mach1- naar een Sodikart-chassis. “Maar die switch is me heel erg meegevallen. De Sodikart rijdt gemakkelijker. Ik zit er beter in. De kart is een heel klein beetje langer dan de Mach1 waardoor ik een betere zitpositie heb. Tijdens de vierde ronde van het Benelux-kampioenschap in Ostricourt, een week geleden, reed ik er voor de eerste keer mee. Ik reed het hele weekend de snelste tijd en eindigde zelfs op het podium. Ik heb het gevoel dat ik met de Sodi een beetje over heb.”

Sam Claes Sodi SLC Karting Randy Nauwelaers

Dat bleek dan ook wel in Assen, want Sam was ongekend snel. En dat belooft wat voor het WK in Le Mans dat in oktober wordt gehouden. Het wordt zijn debuut tijdens de jaarlijkse mondiale titelstrijd op de Franse piste. “Ik ben de vierde Belg die naar het WK gaat dankzij de derde plek in de finale in Ostricourt. Dat was zo kicken. Zeker ook omdat ik net met dat nieuwe chassis was gaan rijden.”

Wat hij van het WK moet verwachten, vindt Sam moeilijk in te schatten. “Ik heb heel weinig internationale wedstrijden gereden. Mijn laatste was de International Open in Mariembourg, begin dit jaar. Daarvoor had ik al vijf jaar geen internationale wedstrijden meer gereden. En ik ken de baan in Le Mans niet. Maar ik weet dat ik snel ben. Ik denk toch dat een plaats op het podium mogelijk moet zijn. Al gaat het natuurlijk niet makkelijk worden. Dat is ook niet erg, heb ik zelfs het liefste. Zoals vandaag, van tien naar twee. Dan heb ik er nog meer plezier van!”

Sam Claes bedankt zijn team SLC van Randy Nauwelaers voor de goede ondersteuning en het topmateriaal dat ze hem ter beschikking stellen. Ook bedankt hij al zijn sponsors die het mogelijk maken dat hij zijn sport op hoog niveau kan beoefenen.

Sam Claes wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: TLC, LBT en Roy Transportservice.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS