Karting • GK4 Kartseries

Youri Bonte laat zich niet ontmoedigen en wint: "Kwestie van focussen en niet gefrustreerd raken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juni 2018 13:43 • Print artikel

EMMEN - Dat een tegenslag karter Youri Bonte niet van zijn apropos brengt, bewees hij in Emmen tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30. De elfjarige rijder uit Vrouwenpolder won de finale en scoorde daarmee opnieuw belangrijke punten voor het kampioenschap in de IAME X30 Cadet-klasse.

Youri Bonte podium

Na zijn tweede plaats in de kwalificatie werd Youri derde in de eerste race, zesde in de tweede race (na een tijdstraf van tien seconden), maar won hij wel de finale. “De trainingen op een droge baan gingen goed en het rijden in de regen ook”, blikte Youri terug op de wisselende omstandigheden. Tijdens de races was het overigens droog. “Want ik reed op het droge de eerste tijd en op een natte baan de tweede. Ik wilde natuurlijk heel graag eerste worden in de kwalificatie, maar dat is helaas net niet gelukt. Ik stond wel de hele tijd eerste, maar in de laatste ronde verbeterde iemand toch nog mijn tijd.”

Dat hij snel was, had het Zeeuwse karttalent niettemin duidelijk gemaakt. Het zat wat dat betreft dan ook wel snor met zijn zelfvertrouwen voor de races. Die snelheid leverde hem in de eerste race de derde plaats op en de tweede race won hij. “Ik was helemaal blij.”

En toen kreeg hij na de finish jammer genoeg een tijdstraf van tien seconden. Hij was tijdens de startprocedure met zijn kart over de witte lijnen gekomen en dat mocht niet. “Ik had de vlag niet gezien omdat ik lette op de nummer één. Maar ik weet het voor de volgende keer. Dat doe ik echt niet nog een keer fout.”

Natuurlijk baalde Youri er flink van dat hem de overwinning was ontnomen, maar hij liet zich er niet door ontmoedigen. De kartcoureur van het topteam van OW Karting wist dat hij de goede snelheid had om voor de overwinning te gaan. En dat liet hij dan ook overduidelijk blijken in de finale. Daarin moest hij als vierde starten - het resultaat van de twee races ervoor - en kwam al gauw in de slipstream te rijden van Senna van Soelen.

“Hij ging op het vuile rijden en toen kon ik er ineens langs. Hij remde iets vroeger dan ik. Toen ben ik naar Luuk (Neessen, red.) en Brent (Raghoebarsing, red.) gereden. Ik zat op een gegeven moment vlak achter hen en vlak voor de finish raakten ze elkaar. Toen kon ik makkelijk voorbij aan Luuk.” Omdat Brent echter een tijdstraf kreeg, zat het Youri deze keer mee en werd hij alsnog winnaar van de finale.

Youri Bonte op weg naar podium

Hij staat nu bovenaan in het kampioenschap en dat was een fijne conclusie, want, zo bekende Youri: echt tevreden was hij niet over het weekeinde op het Drentse circuit. “Dat komt natuurlijk door mijn zesde plaats door die tijdstraf. Dat terwijl ik die race eigenlijk had gewonnen. Maar ik ben tevreden met het resultaat in de finale.”

Terugblikkend op het verloop van zijn seizoen tot dusver, is hij ook tevreden. Youri heeft nu zes raceweekeinden gehad en daarvan heeft hij al drie keer het dagklassement gewonnen. Een score om met recht trots op te zijn. “Ja, het gaat wel goed. Het is een kwestie van goed rijden, focussen en niet gefrustreerd raken. Dan komt het goed."

Youri Bonte wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Roompot, Jan Kassa, Huijzers grootkeuken techniek, Lamb Weston en Breezand vakanties.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS