Karting • GK4 Kartseries

Succesvol weekend Youri Bonte bij GK4-races in Mariembourg: "Dat geeft wel een kick"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 april 2018 01:15 • Print artikel

MARIEMBOURG – Eerder won hij al de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap X30, zondag was Youri Bonte in Mariembourg opnieuw de beste. De elfjarige karter uit het Zeelandse Vrouwenpolder denderde in de X30 Cadet-klasse tijdens de eerste ronde van het GK4-kampioenschap naar een perfecte score. Hij was de snelste in de kwalificatie, won alle drie de manches en won daarmee dus het dagklassement.

Youri Bonte

Enigszins verbaasd deed Youri na afloop zijn relaas. “Ik had niet verwacht hier zo dominant te zijn”, zei hij met een glimlach. “Toen ik de startlijst had gezien, dacht ik: er zitten best veel goede rijders bij.” Dat mocht dan zo zijn, hij was dan toch de beste van allemaal, zoals hij overtuigend liet blijken. “Ik heb nog nooit zo’n succesvol weekend gehad. Dat geeft wel een kick.” Hoe hij het voor elkaar had gekregen? “Netjes rijden, goed sturen en focussen.”

Zijn ambitie is geen verrassing: “Ik ga sowieso voor de titel. Ik wist dat ik het podium kon halen. Dat ik dan alle drie de races win, is supermooi. Het zijn veel punten voor het kampioenschap.” Een fijn gevoel, zoals hij dat eerder dit jaar al had in Genk. Daar won hij de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap X30. Je kunt dus nu al zeggen dat Youri bezig is aan een uitstekend seizoen.

Hij reed in Mariembourg als een ervaren rijder in de rondte. Gezien zijn prestaties is het moeilijk voor te stellen dat hij pas bezig is aan zijn tweede jaar als wedstrijdkarter. Hij vindt dan ook dat hij nog veel te leren heeft. Mede daarom heeft hij dit jaar een druk programma. Want behalve de GK4 rijdt de beloftevolle rijder van OW Karting ook de KNAF Cup, het Belgisch kampioenschap en het Nederlands kampioenschap X30, goed voor in totaal veertien raceweekeindes. “Best druk, maar ik vind racen gewoon superleuk. Ik hou er echt van.”

Dat heeft hij in Mariembourg overtuigend laten zien. Dat het zijn lievelingsbaan is, speelde misschien wel mee, dacht Youri. “Je kunt hier hard door de eerste bocht, er zijn veel bochten en een leuke chicane”, legde hij uit. Met zijn team OW Karting van Ricardo Oude Weernink hadden ze al kunnen testen met de afstellingen. “Omdat ik hier al twee keer eerder had gereden, wisten we dit weekend al een beetje hoe de afstelling moest zijn.”

Youri Bonte OW Karting

Al tijdens de trainingen had hij die voor elkaar. Hij was zaterdag de hele dag de snelste. Dat hij de eerste tijd reed tijdens de kwalificatie was dan ook geen verrassing. Dat hij vervolgens de snelste was tijdens de races was dat eigenlijk ook niet. Elke race verliep min of meer hetzelfde, blikte Youri terug. “In de eerste twee bochten na de start moest ik nog wel verdedigen, daarna kon ik wegrijden. Als je maar de juiste snelheid hebt.” Dat had hij. En hoe. “Drie keer met afstand winnen, dat heb ik nog nooit gehad”, glunderde de jonge Zeeuw.

Youri’s volgende race is de tweede ronde van het Belgisch kampioenschap in de KNAF Cup. Die wordt gehouden op het circuit van Spa-Francorchamps. “Ik vind het een leuke baan. Er zit een kombocht in waardoor je dus schuin rijdt. Ik heb er veel zin in!”

Youri Bonte wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Roompot, Jan Kassa, Huijzers grootkeuken techniek, Lamb Weston en Breezand vakanties.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS