Karting • GK4 Kartseries

Senna van Soelen komt ijzersterk terug met podium na blessure: "Daar had ik van tevoren niet van durven dromen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juni 2018 15:06 • Print artikel

EMMEN - Vanwege een gebroken pols, opgelopen bij het skiën, kon karter Senna van Soelen weken lang niet rijden, maar zijn gebrek aan training en wedstrijdritme bleek voor hem geen belemmering uitstekend te presteren. De twaalfjarige rijder uit Rockanje was in Emmen erg snel tweede tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap X30. Hij werd heel knap tweede in de Cadet-klasse.

Senna van Soelen

“Dit is leuk. Het geeft een fijn gevoel om op het podium te staan”, glunderde Senna. “Het is voor mij de eerste race nadat ik tijdens het skiën een gebroken pols had opgelopen. Dat ik acht weken in het gips moest, was wel even balen. Dat ik nu dan tweede word, maakt die podiumplaats extra mooi.”

Uiteindelijk miste hij door zijn blessure één race: de eerste ronde van het X30 Benelux-kampioenschap, nu ruim vier weken geleden. “Pas vier weken geleden zat ik voor het eerst weer in de kart. Voor mijn pols was het toen heel zwaar. Ik had ook last van spierpijn, maar daar had ik nu geen last meer van.”

Voor Senna was het afgelopen weekeinde afwachten hoe het zou gaan na zo lang geen wedstrijd meer te hebben gereden. Gelukkig kreeg hij tijdens de trainingen al de indicatie dat hij een mooi weekeinde tegemoet kon zien. “Het was even wennen. Vorig jaar reed ik hier nog met een Mini Parilla-kart. Dat ik nu met een X30 Cadet reed, was een nieuwe uitdaging. Ik had van tevoren ook pas twee races in de nieuwe kart gereden, maar de trainingen gingen goed.” Gelukkig rijdt Van Soelen in een team (Keijzer Zanardi Racing, red.) waar veel know-how aanwezig is. "Het team weet veel van de set-up van de kart en zo hadden we de kart goed elkaar om mee te doen om het podium."

Omdat hij in het begin van het jaar wat problemen kende, had hij in Emmen pas voor het eerst dit seizoen lekker gereden. De omstandigheden op circuit Pottendijk zorgden op zaterdag voor een behoorlijke uitdaging voor Senna. Want niet alleen was het wennen aan de nieuwe kart, hij moest er bovendien in de regen mee rijden. “Ik vind dit circuit niet zo fijn om in de regen te rijden. Je hebt hier wel regenlijnen, maar die zijn heel onduidelijk. En ik rijd sowieso liever op een droge baan. Dan ben ik sneller.”

Dat het zondag droog was, stemde hem dan ook tevreden. “Ik dacht: misschien wordt het nog wel een podiumplaats.” Senna bleek daarmee over profetische gaven te beschikken, want een podiumplaats werd het. “Echt een superresultaat. Daar had ik van tevoren niet van durven dromen.”

Senna van Soelen blij met podium

Maar Senna, vernoemd naar de grote Ayrton Senna, ging mede dankzij zijn ervaring in een moordgang over de Drentse baan. Als zoon van een autocoureur (Pieter van Soelen, red.) was hij al vroeg besmet met het 'racevirus'. Senna kart al sinds zijn negende en reed intussen al vele wedstrijden. “Ik zag mijn vader autoracen en wilde het daardoor zelf een keer proberen”, verklaarde hij waarom hij met karten is begonnen. “Dat was in Kart Centre Roosendaal. Ik vond het meteen heel leuk, vooral de snelheid en dat je bochten scherp kunt nemen. Daarna hebben mijn ouders een kart gekocht en zijn we buiten gaan rijden.”

Dat was op de kartbaan in Strijen tijdens clubwedstrijden. De vierde race toen won hij warempel. Nu hoopt de beloftevolle karter vooral zo goed mogelijk te worden. Zijn grote voorbeeld is Ayrton Senna. Waarom, dat laat zich raden: “Omdat ik naar hem ben vernoemd. Zo succesvol als hij was, is natuurlijk een droom!”

Senna bedankt Keijzer Zanardi Racing, Albert Broeders, Richie Broeders, Keijzer Parts en Leen Stehouwer.

Senna van Soelen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Lambert & Company BV, Porsche Centrum Gelderland, Van Lint Schilders, IMAP DB&S, Perfect Partners, Pascal van de Berg Hoveniers, E. Groeneweg Fiscalist en Ron Hazenberg Campers.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS