Karting • GK4 Kartseries

Racende broers Jentsen en Darragh Adriaenssens kennen enerverend en succesvol debuutjaar op de oval in Venray

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 januari 2019 17:20 • Print artikel

VENRAY – Sinds jaar en dag fanatieke karters waren Jentsen en Darragh Adriaenssens het afgelopen jaar vooral veel te vinden op de half mile oval van RaceWay Venray van Harry Maessen. De Belgische broers uit Brasschaat kenden een succesvol debuutseizoen in autoracerij. Jentsen (22) werd zowaar kampioen in de ASCAR-categorie van het LMV8-kampioenschap. Darragh (20) belandde met de vierde plaats net naast het podium, maar won wel het dagklassement tijdens het fameuze World Cup-weekeinde op RaceWay Venray. De razendsnelle broertjes blikken terug op hun seizoen 2018.

Jentzen Adriaenssens

“Ik had de titel totaal niet verwacht”, zegt Jentsen. “Ook omdat ik met een behoorlijke afstand de laatste ronde van het kampioenschap inging.” Maar in die laatste ronde gebeurde tijdens de races van alles inclusief een uitvalbeurt en een diskwalificatie en toen was Jentsen zowaar toch nog kampioen. “Dat was echt ongelooflijk. Heel mooi.”

Darragh Adriaenssens

Voor Darragh verliep het seizoen heel anders. Hij had in het begin regelmatig pech, maar toonde door een aantal klinkende resultaten aan het einde van het jaar hoe snel hij daadwerkelijk is. “Ik heb een keer het dagtotaal van onze klasse gewonnen. Nota bene tijdens het World Cup-weekend. Er zaten heel veel mensen op de tribunes. Dat was wel plezant”, zegt hij.

Dat de twee snelheidsduivels uit het karten het afgelopen seizoen ineens ook op de oval te vinden waren, was een opvallende ‘move’. “Ons kartteam DFK begon met lessen op de kartbaan in Venray. Wij hielpen die kinderen daar en zo leerden we Harry Maessen (circuiteigenaar, red.) kennen. Hij vertelde ons over de rookietest in de LMV8-klasse. Daaraan hebben we meegedaan en die viel bij ons in de smaak. Toen hebben we besloten het hele seizoen te rijden”, legt Jentsen uit.

Op een oval rijden, is heel iets anders dan op een kartcircuit waar bochten ook rechtsom kunnen gaan. Darragh: “De auto’s zijn gelijkwaardig en qua snelheid zit het dan ook op dicht op elkaar. Het is heel spannend; je zit constant heel dicht bij de muur.” Jentsen: “Dat maakt het heel vet om te rijden. Je moet ook echt heel geconcentreerd zijn. Bij de kleinste remfout kun je je concurrent al raken en als dat gebeurt, knal je meteen in de betonnen muur. Daar is geen ontkomen aan. Het maakt het mentaal heel vermoeiend.”

Het is beiden gelukkig nog niet overkomen, tot stilstand komen tegen die muur. En de ervaringen met de ovalracerij zijn zodanig positief dat ze in 2019 maar wat graag weer op het circuit in Venray te vinden zijn. Dan willen ze graag één en twee in de Ascar-categorie worden. Al willen ze ook graag allebei eerste worden... “En we willen hoger komen in het algemeen klassement van LMV8”, zegt Darragh.

Racen zit in het bloed bij race-familie Adriaenssens

Maar hoe zit het nu met het karten? Dat blijven de beide broers met de onverzettelijke steun van hun vader, die tevens hun monteur is, graag erbij doen. “Het is en blijft supermooi natuurlijk”, aldus Darragh. Normaal gesproken zal dat opnieuw in de IAME X30 Senioren-klasse of Super Shifter zijn, waarin ze het afgelopen seizoen een aantal races hebben gereden in de NK tweetakt IAME, ook wel bekend als de KNAF Cup. Jentsen moet haast wel. Omdat hij het afgelopen seizoen drie van de vier races meedeed, kon hij meedoen aan de loterij tijdens de kampioenenhuldiging van de KNAF Cup. Daarin viel een IAME X30-motor te winnen. Welnu, die won hij! “Dat is wel superleuk. Ik ben er heel blij mee. Het kan nog een mooi seizoen worden!”

Jentsen en Darragh Adriaenssens worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Acol, Texaco, Havoline en DFK. "We willen graag mijn vader, onze familie, het DFK-team, Harry Maessen en alle sponsoren bedanken voor hun steun in 2018 en we willen er weer een mooi seizoen 2019 van maken."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS