Karting • GK4 Kartseries

Piepjonge karter Liam Gulpen (7) toont zich geweldenaar in Genk: drie keer winst! "Racen heel leuk"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 augustus 2018 17:55 • Print artikel

GENK - Hij is pas zeven jaar oud, is bezig aan zijn eerste seizoen als wedstrijdkarter en hij toont zich nu al een talent. Liam Gulpen uit Voerendaal won zondag op overtuigende wijze het dagklassement in de Honda Cadet-klasse tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap. Hij won alle drie de races en kon zich zo met recht dagwinnaar noemen.

Liam Gulpen erg knap naar overwinning in de Honda Cadet GK4

Het was voor Liam een nieuwe ervaring: op de bovenste trede van het podium van het dagklassement. En dat ook nog eens door alle drie de races te winnen. “Ik stak mijn armen in de lucht toen ik in de laatste race over de finish kwam, ik was heel blij”, blikte de trotse Liam terug. “Ik had hard getraind. Heel vaak hier, dus ik kende de baan al heel goed.”

Het was overigens niet de eerste keer dit seizoen dat de rijder van JD Kart Sports het zoet van de overwinning smaakte. Tijdens de tweede ronde in Emmen won hij al de tweede race van het weekeinde. “En nu dus weer. Maar deze keer was het leuker, want ik vind de baan leuker omdat er meer bochten in zitten.”

Door zijn uitmuntende prestaties op de Belgische piste staat Liam bovenaan in het kampioenschap. En aangezien hij eerstejaars is, gaat hij ook aan de leiding in het rookiekampioenschap. Het maakte zijn beleving van de sport alleen maar groter, want Liam is dol op karten. “Het gaat snel en ik vind het racen heel leuk.”

Hij begon al op de prille leeftijd van vier jaar. Zijn vader, een hobbykarter, nam hem op een dag mee naar de kartbaan van Genk om Liam het eens te laten proberen. Hij vond het direct zo leuk dat hij vaker ging rijden. Hij kreeg een kartje met een Honda GX35-motor en sindsdien is Liam karter.

Dat hij in die jaren veel geleerd heeft, liet hij zondag op overtuigende wijze zien. Na zijn vierde tijd in de kwalificatie moest hij van die plaats beginnen tijdens de eerste race. Na de eerste bocht lag hij al tweede. Even later viel hij helaas terug naar de zesde plaats en knokte hij zich terug naar de derde plaats. Maar omdat de twee jongens voor hem een tijdstraf kregen, werd Liam alsnog winnaar van de eerste manche.

Dat smaakte uiteraard naar meer en in de tweede manche was hij lange tijd in gevecht met zijn concurrenten. In de laatste ronde haalde hij hem definitief in en schreef zo ook de tweede race op zijn naam. Dat hij ook nog eens de snelste raceronde had gereden, gaf zijn prestatie alleen maar meer cachet.

Liam Gulpen volgas naar de zege

In de derde en laatste race was inmiddels dus wel duidelijk geworden dat Liam zijn zaakjes uitstekend voor elkaar had. Een derde raceoverwinning? Zou het kunnen? Ja, dus. Want de piepjonge Limburger ging er vanaf poleposition vandoor en lag de rest van de race aan kop. “Ik had een grote voorsprong. Dat was fijn rijden.”

Liams volgende race is de vierde ronde van het GK4-kampioenschap in augustus. Die wordt gehouden op de nieuwe baan van Assen. Hij kent die baan dus nog niet. “We zien het op de vrijdag wel als we daar zijn. Ik ben benieuwd naar de baan!”

Liam Gulpen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Gas Service Gulpen, X’zuit The Netherlands en JD Kart Sports.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS