Karting • GK4 Kartseries

Overwinning in GK4 geeft Dinand Dokkum veel vertrouwen voor het WK IAME X30 in Le Mans: "Ik wil er wat moois neerzetten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 oktober 2019 08:37 • Print artikel

MARIEMBOURG – Snel in listige omstandigheden deed karter Dinand Dokkum in Mariembourg uitstekende zaken in de GK4 Kart Series. Op het Zuid-Belgische circuit denderde hij tijdens de vierde ronde van het kampioenschap naar een fraaie dagoverwinning in de IAME X30 Junioren-klasse. De dertienjarige topper uit Reeuwijk had daarvoor genoeg aan de achtereenvolgens zesde, derde en eerste plaats in de heats. Gesterkt door de dagzege maakt de door McDonald’s Woerden/Gouda/Moordrecht gesteunde coureur zich op voor de IAME International Finals in Le Mans.

Dinand Dokkum

Wat zijn dagzege misschien nog wel extra bijzonder maakte, was dat hij niet bij de vrijdagtrainingen present was. Het betekende dat hij zich zaterdag zonder trainingsmeters moest kwalificeren. Dat viel overigens niet echt mee voor Dinand, want hij eindigde op een wat teleurstellende zestiende plaats. Het weerhield hem er niet van top te presteren in België, zoals hij met zijn resultaten overtuigend bewees.

“Ik ben echt blij. Ik dacht gewoon: we gaan er het beste van maken en mijn eerste plek in het kampioenschap verdedigen”, blikte het door McDonald’s Woerden/Gouda/Moordrecht gesteunde talent tevreden terug. Ik was ook niet zenuwachtig doordat ik de trainingen had gemist. Mijn teambaas had er vertrouwen in dat hij de juiste afstelling wist. We hadden hier al veel gereden, dus dat hielp.”

Bovendien was de zondag een regenachtige dag wat racen op een natte baan betekende. En dat was een kolfje naar Dinands hand. “Ik ben altijd wel snel in de regen. Ik rijd meestal heel andere lijnen dan de rest. Dat is iets dat je moet kunnen. Het gaat ook om lef hebben; je moet laat durven remmen.”

Die vaardigheden zijn uiteraard niet vanzelf gekomen. “Ik rijd in de winter heel vaak in de regen”, zei de talentvolle rijder. “Ik vind dat leuker, spannender dan rijden op een droge baan. Er kan dan meer gebeuren en je moet als rijder meer doen. Je moet het heel veel oefenen en dat heb ik altijd gedaan.”

Dinand Dokkum

Het bleek de succesformule voor Dinands succes in Mariembourg. Toch had de rijder van TK Racing niet verwacht nog te winnen toen hij zondag in de eerste race van de zestiende plek moest starten. Maar hij werkte zich knap naar voren en met de zesde plaats in de eerste race creëerde hij het nodige perspectief voor het vervolg van de racedag. Na de derde plaats in race twee, zou de finale beslissend worden voor wie de dagzege zou pakken.

Dinand: “Ik ben in de finale als vierde gestart en kwam als vierde door de eerste bocht. Na de tweede bocht lag ik al derde. Ik heb nog een ronde achter Dréke Janssen gereden en toen ging ik hem voorbij. Ik moest wel een paar bochten verdedigen. Daarna ben ik toch nog weggereden.” De snelle Zuid-Hollander wist vervolgens ook de leider in de race te verschalken en reed uiteindelijk als eerste voorbij de finishvlag.

Daarmee was Dinand tweede geworden in het dagresultaat. Maar omdat de nummer één na de race een tijdstraf kreeg, zakte die terug in het klassement en werd hij toch nog dagwinnaar. “Dat is toch wel lekker. Ik heb nu mijn voorsprong in het kampioenschap uitgebouwd.” Met nog twee ronden te gaan, ligt Dinand dus goed op koers. Bovendien bevestigde hij in Mariembourg voor zichzelf dat hij goed in vorm is.

Dat is niet onbelangrijk met het oog op het WK IAME X30 dat van 19 tot en met 26 oktober wordt gehouden op het circuit van Le Mans in Frankrijk. Daar hoopt hij zich te revancheren voor zijn resultaat van vorig jaar. Toen liep zijn ketting eraf in de laatste kwalificatierace en haalde hij de finale net niet. “Dat was mijn eerste jaar in de Junioren-klasse. Toen verwachtte ik er nog niet veel van. Dit jaar heb ik veel geleerd, ben ik als rijder veel beter geworden. Dit jaar wil ik er wat moois neerzetten. Ik wil zeker de finale halen!”

Dinand bedankt zijn sponsoren McDonald’s Woerden/Gouda/Moordrecht, Astra Sanitair en Tegels, Baden+ en Xenz.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS