Karting • GK4 Kartseries

Dinand Dokkum pakt in de IAME X30 Junior de overwinning in Mariembourg: “Ik leef voor mijn sport”

Uitgegeven door Bart • 10 april 2019 17:00 • Print artikel

Dinand Dokkum heeft zich uitstekend gerevancheerd voor de pech tijdens de eerste race van het GK4-kampioenschap. De 13-jarige karter uit Reeuwijk pakte in het Belgische Mariembourg de dagoverwinning in de IAME X30 Junioren-klasse. In de drie races eindigde Dinand, die racet voor het kartteam van TK Racing, op achtereenvolgens de vijfde, eerste en derde plaats, genoeg voor de eindzege. “Het was zeker spannend.”

karttalent Dinand Dokkum McDonalds Woerden naar zege in GK4

De dag begon met regen en dat ligt de coureur van TK Racing wel. “Mariembourg is een mooie baan. Als het hier regent, moet je echt kunnen rijden, anders eindig je achteraan. In de eerste race hadden we wat regen en ben ik als tweede over de streep gekomen, maar door een straf vanwege een valse start viel ik terug naar de vijfde plaats. Daarna won ik de tweede race en werd ik derde in afsluitende derde race.”

Ook in de derde race lag de door McDonalds Woerden gesteunde kartcoureur op kop. “We zaten helaas niet helemaal goed met de bandenspanning. Die was iets te hoog. In het begin was ik daardoor heel snel, maar daarna zakte ik er iets doorheen.” Het was vervolgens spannend of de uitslagen voldoende waren voor de hoogste trede van het podium, maar dat bleek uiteindelijk wel het geval te zijn. Het was dan ook een gokje qua bandenspanning, want de regen hing in de lucht getuige de donkere wolken. “Dat had ook met de wisselende temperaturen te maken. Het blijft altijd lastig om in te schatten.”

In de eerste race van dit seizoen in Genk kampte Dinand met pech. “In Genk viel ik in de eerste race uit. Ik was daar wel snel, want in de tweede race reed ik van de laatste plaats naar P2. Bovendien reed ik de snelste ronde van de dag. Helaas werd de derde race vanwege het weer afgelast. Daardoor ben ik daar als elfde geëindigd.”

Dinand Dokkum

Dinand rijdt naast het GK4-kampioenschap ook de Knaf Cup en het Benelux Kampioenschap. Tijdens de eerder dit voorseizoen gereden KNAF Cup, waar veel sterke Engelsen reden als voorbereiding op het EK, toonde Dinand met razendsnelle tijden dat hij bij de top hoort. Ook liet hij zich gelden tussen de Engelse toppers. De talentvolle karter leeft voor zijn sport. “Ik doe er alles voor en vind het echt heel leuk. Ik sport veel en let op mijn voeding. We trainen minimaal één keer in de week, maar het meeste leer je natuurlijk tijdens de races. Daarnaast moet ik natuurlijk ook op school goede cijfers halen.”

“In het GK4-kampioenschap is de concurrentie niet zo groot als bij de Knaf Cup en het Benelux Kampioenschap”, vervolgt Dinand. “Maar in deze race lag het niveau wel hoog. Ik wil sowieso proberen kampioen worden, met name in de Knaf Cup, want daar kun je een ticket voor het WK in Le Mans winnen. En tijdens het WK wil ik zo ver mogelijk naar voren rijden. Vorig jaar ben ik daar voor het eerst geweest. Aan het begin hadden we de snelheid niet, maar in de laatste race wel en daarin ben ik van de 30e naar de 13e plaats gereden. Het was een mooie ervaring om het WK in Le Mans te rijden. Daar leer je veel van en mede daardoor sta ik ook dit jaar hoger in de kampioenschappen.”

Dinand wil graag zijn sponsoren bedanken. Dat zijn McDonalds Woerden/Gouda/Moordrecht, Astra Sanitair en Tegels, Baden+ en Xenz.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS