Karting • GK4 Kartseries

Karter Yentl Van Thielen toont talent als Rookie-kampioen in IAME X30 Senioren en pakt twee bekers bij BEKC

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 december 2018 16:30 • Print artikel

ROOSENDAAL – Karter Yentl Van Thielen werd dit jaar eerste rookie in de IAME X30 Senior-klasse van de GK4 Kart Series en kreeg daarvoor een fraaie bokaal uitgereikt tijdens de kampioenenhuldiging van het kampioenschap. Ook werd de snelle rijder uit Scherpenheuvel-Zichem met Sam Claes derde overall in het BEKC-kampioenschap én werd hij in diezelfde comepetitie vice-kampioen in de IAME X30-categorie. Zodoende kreeg hij drie bekers mee naar huis. Hij kon dan ook terugblikken op een succesvol seizoen.

Yentl Van Thielen RX 400 kampioen X30 senior Rokkie en vice kampioen BEKC

“Het is een mooi resultaat. Zeker als je ziet waar we vandaan komen”, zei Yentl (15). “De stap van de Junioren naar de Senioren is vrij groot. Ik had wel gedacht dat de top vijf van de rookies erin zou zitten, maar het is dus een stuk beter geworden.”

Het kostte hem bovendien minder moeite dan hij had gedacht om voorin mee te draaien – Yentl werd knap zesde in het algemeen klassement. “De aanpassing aan een Senioren-kart en aan het niveau ging vrijwel vanzelf. Het verliep best soepel, maar ik had in de winter ook veel getraind, bijna elk weekend. Daarna heb ik constant gereden tijdens de races.”

Yentl Van Thielen IAME X30 Senior Rookie kampioen Sodi Kart

Dat de talentvolle Belg uiteindelijk de beste rookie werd, was een klassering die zich al vroeg in het seizoen aandiende. Althans, de mogelijkheid daartoe. “Tijdens de eerste ronde van het seizoen werd ik al de derde rookie. Toen wist ik dat ik kans had om rookiekampioen te worden.”

Hoewel dat goede begin hem een mooi weekeinde op de baan in Mariembourg opleverde, was het niet eens zijn beste weekeinde van het seizoen. Dat was de vijfde ronde die werd gehouden op het kartcircuit van Spa-Francorchamps wel. “Daar werd ik vierde in de kwalificatie en vierde in het dagklassement. Ik heb er drie mooie koersuitslagen kunnen rijden met de zesde, vijfde en zevende plek.”

Al met al heeft Yentl een dijk van een seizoen gereden. In elke ronde van het kampioenschap eindigde hij in de top tien van het dagklassement. Alleen de eerste keer dat hij in Genk moest rijden, ging het minder. “Toen hadden we chassisproblemen. Maar na Spa wist ik dat ik rookiekampioen kon worden. Ik had toen bijna vijftig punten voorsprong op de nummer twee.”

Yentl Van Thielen en Sam Claes

Inmiddels in het bezit van de felbegeerde beker van de IAME X30, kreeg hij ook nog twee bekers voor de races in de BEKC. Nu kan Yentl zich richten op het komende seizoen. In 2019 komt hij opnieuw in de IAME X30 Senioren-klasse uit. Dat gaat hij doen bij het team van SLC, op een nieuw chassis van Sodikart. In Genk tijdens de laatste ronde van het GK4-kampioenschap reed hij er al op. “Het is een heel stabiel chassis en dat bevalt heel goed. Het past goed bij mijn rijstijl.”

Met een jaar ervaring op zak gaat hij komend seizoen voor een topvijfklassering. Een realistische verwachting, want het afgelopen seizoen eindigde hij al op gelijke hoogte met de nummer vijf. Dat hij uiteindelijk als zesde werd geklasseerd had er mee te maken dat de nummer vijf beter had gescoord in de dagklassementen dan Yentl.

Hoewel hij het afgelopen jaar ook het IAME X30-Benelux-kampioenschap heeft gereden, gaat hij zich komend seizoen uitsluitend richten op de GK4 Kart Series. “Ik wil me er zo goed mogelijk op richten. Ik ben al aan het trainen in de kart, als het kan elke week. Ik heb nu meer inzicht in het rijden met een Senior-kart. Al met al hoop ik komend jaar heel goed te kunnen scoren!”

Yentl Van Thielen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Hairdesign Sandra en Profisc+.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS