Karting • GK4 Kartseries

Karter Yentl Van Thielen laat zich niet uit het veld slaan door tegenslag en pakt alsnog podiumplaats!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 maart 2019 17:45 • Print artikel

GENK – Er was regen, snoeiharde wind ook, maar Yentl Van Thielen, Rookie kampioen in de IAME X30 van 2018, bewees ook in die omstandigheden zijn mannetje te kunnen staan. De vijftienjarige karter uit Scherpenheuvel-Zichem in België werd zondag knap derde in de IAME X30 Senioren-klasse tijdens de eerste ronde van het GK4-kampioenschap. Dat deed hij nota bene op een inderhaast geleend chassis. Het was dan ook een tevreden Yentl die na afloop zijn relaas deed.

Yentl Van Thielen podium

“Ik ben blij, dat is vanzelfsprekend”, zei Yentl. Daarmee doelde hij vooral op het bijzondere verloop van zijn weekeinde. Want in de vrije trainingen was een rijder hard met hem in aanraking gekomen en dat leverde de snelle Belg een krom chassis op. “Gelukkig had Sam Claes nog een ander chassis staan en dat heeft hij voor me opgehaald. Ik wil hem daar dan ook hartelijk voor bedanken.”

Na de crash zette Yentl zijn weekeinde dus voort met het frame van Sam. Hoewel dat hetzelfde type frame is als waarmee hij zelf rijdt, zijn frames toch altijd een klein beetje verschillend en was het afwachten hoe goed hij ermee uit de voeten kon. “Ik voelde iets van spanning na die crash. En een andere frame rijdt toch net iets anders.”

Maar het nieuwe chassis bleek hem goed te liggen, zo bleek tijdens de kwalificatie. Yentl snelde naar de vijfde tijd en verschafte zich zo een goede uitgangspositie voor de eerste race. “We hadden de goede afstelling gelukkig snel gevonden. Al in de trainingen kon ik er snelle tijden mee rijden. Dat gaf vertrouwen.”

Dat bleek ook tijdens de eerste race. Hij had een goede start en won een paar plaatsen. Helaas leverde hij die later in de race in. Dat had er ook mee te maken dat het tijdens de race was gestopt met regenen, waardoor de afstelling van zijn kart niet meer optimaal was. Daarna had hij evenwel toch de snelheid om zijn vijfde plaats vast te kunnen houden. “Je weet op voorhand natuurlijk niet wat het weer gaat doen en we hadden erop gegokt dat het bleef regenen. Ik moest in het begin wel knokken om vijfde te blijven, maar later sloeg ik een gaatje met de nummer zes en verliep de race vrij vlotjes.”

Yentl Van Thielen podium

Dat laatste kon ook gezegd worden van de tweede race. Al was het vlak voor het begin ervan nog even aanpoten voor Yentl en zijn team. Hij stond al in het parc fermé toen duidelijk werd dat met slicks rijden beter was dan met regenbanden. In allerijl werden slicks gemonteerd en toen dat eenmaal was gebeurd, kon hij met een opgelucht gemoed aan de tweede race beginnen. “Meteen na de start zat de snelheid goed erin. Ik ben van P6 naar P3 gereden. Daarna heb ik een flink gat kunnen slaan op de nummer vier. Helaas waren de nummer één en twee al te ver weg om ze nog te kunnen inhalen. Maar ik ben zeer tevreden met de derde plaats.”

Het betekende tevens de derde plaats in het dagklassement, want race drie werd vanwege hevige windstoten afgelast. Zo kende Yentl ondanks de aanvankelijke problemen met zijn kromme frame toch een goed weekeinde in Genk. Hij is zijn seizoen sterk begonnen. Hoewel hij ook het BEKC-endurancekampioenschap zal rijden, focust hij zich dit jaar vooral op de titelstrijd in de GK4. “Tot nu toe loont dat. Omdat we eind vorig jaar zijn overgestapt op Sodikart, heb ik in de winter extra hard getraind om ze de juiste afstelling te vinden. Als we niet al te veel pech hebben dit jaar vertrouw ik erop dat we dit seizoen een goed resultaat gaan halen!”

Yentl Van Thielen wil Sam Claes extra bedanken voor het mogen lenen van zijn chassis. Ook bedankt hij Randy Nauwelaers (SLC Karting) voor de ondersteuning en de motoren.

Yentl Van Thielen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Accu & Co Aanhangwagens – Testelt, Profisc+ boekhouding – Geel en Hairdesign Sandra - Leuven.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS