Karting • GK4 Kartseries

Karter Wesley Eckhardt moet er voor knokken en zegeviert: kampioen! "Het was wel echt spannend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 november 2018 02:45 • Print artikel

GENK – Tijdens de zesde en laatste ronde van het GK4-kampioenschap was het succes eindelijk daar voor Wesley Eckhardt. De vijftienjarige karter uit Spijkenisse knalde zondag op het circuit van Genk naar de titel in de Rotax Max-klasse bij de Junioren. Daarmee kreeg hij de verdiende en zo vurig gewenste beloning voor zijn harde werk van dit seizoen.

Kampioen Rotax Max Junior Wesley Eckhardt voor teamgenoot Max Koster

Met een grote lach op zijn gezicht deed hij zijn verhaal na afloop van de laatste race van het seizoen. Eindelijk kampioen! “Kampioen worden is altijd moeilijk natuurlijk”, zei Wesley. “Ik heb het hele seizoen mijn best gedaan om het kampioenschap binnen te slepen. Dat het nu dan ook is gelukt, zorgt voor een geweldig gevoel. Maar het was wel heel moeilijk.”

Wesley had er tot en met de laatste race van de titelstrijd keihard voor moeten knokken. Voor het weekeinde stond hij nog tweede met vier punten achterstand op de toenmalige kampioenschapsleider. “Ik heb er echt veel moeite mee gehad om hem te kloppen en het is toch gelukt. Supermooi. Maar het was wel echt spannend.”

Gelukkig waren de omstandigheden op de Belgische piste in zijn voordeel. Het was het hele weekeinde nat en daar houdt Wesley van. “Dan kan er van alles gebeuren. Je moet je dan vooral focussen op foutloos rijden. Dat is me gelukt. Nou ja, ik heb in ieder geval weinig fouten gemaakt en ik heb geen schades gereden.”

Zenuwachtig was hij nauwelijks, zei de snelle rijder uit Zuid-Holland. “Ik ben sowieso niet zo snel zenuwachtig.” Zelfs niet als de titel op het spel staat? “Nee, dat viel reuze mee. Ik zie altijd wel hoe het loopt. Als het goed gaat, is dat mooi meegenomen.” Wel, goed ging het dus, met als resultaat het kampioenschap bij de Rotax Max-rijders.

Een mooie prestatie die komt na jaren investeren in zijn sport. Voor Wesley was het jaren geleden min of meer logisch dat hij begon met karten. “Ik kijk van jongs af aan Formule 1. Op een gegeven moment wist ik dat ik een poging wilde wagen om er zelf in terecht te komen. Toen ik zeven of acht jaar oud was ben ik daarom gaan karten. De eerste keer was in De Uithof in Den Haag.”

Het was genoeg om hem te overtuigen dat dit de sport is die het karttalent wilde beoefenen. “Het was wat ik ervan verwachtte. Ik vond het dan ook heel leuk om te doen, de snelheid, het racen met anderen, het inhalen. Ik zei tegen mijn vader dat ik vaker wilde karten.” Hij volgde in eerste instantie een cursus op De Uithof, daarna volgde hij bij KWM in Nootdorp nog een kartcursus.

Wesley Eckhardt

Het duurde niet lang of Wesley begon met het rijden van indoorwedstrijden. In 2016 maakte hij echter de overstap naar outdoorbanen. Dat jaar stond nog in het teken van trainen, om onder begeleiding van zijn team TPX klaargestoomd te worden voor de wedstrijdsport op buitenbanen. “Ik vond het meteen leuker. Het gaat sneller. En het inhalen, het verdedigen en de techniek erachter zijn heel anders dan bij indoorkarten.”

Dat Wesley zich snel aanpast, blijkt wel uit zijn titel van dit seizoen. Het was pas zijn tweede jaar als rijder op buitenbanen. Komend seizoen gaat hij het Rotax Max-kampioenschap van NK-organisator Chrono rijden. Dan maakt hij bovendien de overstap van de Junioren naar de Rotax Max Senioren. “Het zal wel weer heel anders zijn. Er rijden daar betere rijders en daar ga ik van leren. Maar eerst ga ik veel trainen!”

Wesley Eckhardt wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Jerry van Hoewijk en Haarstudio Hekelingen.

Hij bedankt zijn team TPX, zijn ouders en zijn opa en oma die zijn weekeinde op het circuit van Spa hadden gesponsord.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS