Karting • GK4 Kartseries

Karter Max van Hout met perfecte score naar de titel! "Ik vind karten leuker dan voetbal"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 november 2019 12:48

GENK – Alsof hij tijdens de laatste race van het seizoen nog even extra duidelijk wilde maken wie dit seizoen de beste rijder is in de Honda Cadet-klasse: karter Max van Hout toonde zondag op het circuit van Genk een ongekende dominantie. Het elfjarige talent uit Gemonde denderde in het GK4-kampioenschap naar drie klinkende mancheoverwinningen. Zo werd hij op ultieme wijze kampioen!

Max van Hout

Max’ statistieken van dit jaar zijn overweldigend. Het GK4-kampioenschap telde zes ronden, maar liefst vijf daarvan won de snelle Brabander. En dus was de titel voor hem. Het zorgde voor een brede lach op zijn gezicht. “Dit was mijn beste seizoen tot nu toe”, zei hij glunderend. Hoe hij erin was geslaagd zo te domineren dit jaar? “Dat komt door mijn monteur. Dat is mijn vader.”

Bovendien is hij zelf als rijder ook gegroeid, erkende Max. “Ik heb van mijn vader geleerd dat ik soms eerder op het gas moet gaan en hoe ik een andere rijder moet uitremmen. En welke lijnen ik moet rijden. Ook heb ik van hem geleerd dat ik bij een inhaalactie de kart naast de ander moet zetten en dan moet laten staan.” Zijn vader heeft zelf ook gekart en daar profiteert Max van. “Dat is mazzel.”

Een andere verklaring voor zijn eclatante zegereeks van 2019 is dat de rijder van Project One Racing al een paar wedstrijden reed in de zwaardere Mini Parilla-klasse. “Daar heeft-ie veel van geleerd”, zei Max’ vader Johan. “Hij heeft daar zijn grenzen moeten verleggen. Daar heeft hij profijt van gehad in de Honda Cadet.” Wel zorgde het ervoor dat de talentvolle rijder twee keer moest omschakelen. Eerst van de Honda Cadet naar de Mini Parilla en daarna andersom. “Je kunt dan niet meteen weer een wedstrijd gaan rijden. Eerst moet je trainen voordat je weer een wedstrijd gaat rijden.”

Max van Hout

Hoewel Max pas elf is, rijdt hij inmiddels al vier jaar. Hij begon op zijn zevende met karten omdat hij van één van zijn huidige sponsors een ritje indoorkarten voor zijn verjaardag had gekregen. “Dat was in Valkenswaard”, herinnerde hij zich. “Papa en de sponsor konden me niet bijhouden!” Omdat karten met voetballen combineren niet mogelijk bleek, moest hij een keuze maken. Het werd karten. “Ik vind dat leuker dan voetbal.”

Toen hij net acht jaar oud was, begon Max bij de NAB al wedstrijden te rijden. In de jaren erna verbeterde hij zich door op een steeds hoger niveau te gaan racen. “Dit jaar rijden we voor het eerst GK4 en ik vind het fantastisch. We rijden op supermooie banen. Zoals Genk omdat ik het een heel mooie baan vind. Dat komt door de bochten en de snelheid waarmee je hier kunt rijden.”

Met het GK4-kampioenschap op zak is een einde gekomen aan Max’ seizoen. Maar denk niet dat hij nu gaat stilzitten. Deze week gaat hij alweer trainen met een speciale 80cc schakelkart uit Italië voorzien van een flippersysteem. Daarna gaat hij zich voorbereiden op komend seizoen. Dan maakt hij de overstap naar de Mini 60cc-klasse. “Dat is sneller dan de Honda Cadet-klasse. Ik heb er heel veel zin in!”

Max bedankt zijn vader en moeder en zijn sponsoren: Silkolene Oils, Schelle Truckstyling, Project One Racing, AT Motorsport en Heijstek Autoschade.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS