Karting • GK4 Kartseries

Karter Mark de Bruijn verbaast zichzelf: eerste dagzege ooit! "Ik ben hier op Spa altijd goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 oktober 2019 11:16 • Print artikel

SPA – Hij kon het zelf maar amper geloven, maar het was toch echt waar: hij, karter Mark de Bruijn uit Oosterhout, was zojuist dagwinnaar geworden in de Mini Parilla-klasse van het GK4-kampioenschap. De manier waarop was op zijn minst overtuigend te noemen. De negenjarige snelheidsduivel uit het gerenommeerde team SLC Karting van Randy Nauwelaers was in de manches naar de respectievelijk eerste, eerste en tweede plaats gesneld. Het was bovendien zijn eerste dagzege ooit.

Mark de Bruijn en team SLC Karting blij met dagzege

“Ik vind het heel leuk”, zei Mark na afloop van de derde race ietwat verbouwereerd. “Mijn monteur Sam (Claes, red.) heeft me heel goed geholpen. En ik ben hier altijd goed.” ‘Hier’ is het kartcircuit van Spa-Francorchamps dat binnen het bekende F1-circuit loopt en Mark refereerde met name aan zijn race in het Benelux-kampioenschap, eerder dit seizoen ook op Spa. Daarin eindigde hij in een internationaal sterk veld al knap als vijfde in het dagklassement.

Wat dat betreft was al duidelijk dat de talentvolle Brabander heel snel is. Maar dat hij zelfs al snel genoeg is om een dagzege voor zich op te eisen, dat had Mark niet verwacht. “Ik had gehoopt op een zesde plaats of zo. Ik vind het een fijne baan om te rijden”, zocht hij naar een verklaring. “Waarom, dat weet ik eigenlijk niet goed. De chicane is leuk, daar kun je hard over de kerbstones heen vliegen.”

Het feit dat het de hele zondag had geregend, had hem in de kaart gespeeld. Want Mark houdt van rijden op een natte baan. “Toen ik hoorde dat het vandaag ging regenen, dacht ik ‘hopla’. Ik hou ervan. Op een droge baan kom ik iets tekort en op een natte baan ben ik net iets sneller dan de anderen.”

Of hij wist waarom hij zo goed is in de regen? “Ik ben ’s winters met karten begonnen. Dan regent het veel, dus heb ik veel in de regen getraind. En ik heb ook al twee keer in de regen op deze baan gereden.” En dan te bedenken dat Mark vooral naar Spa was gekomen om wedstrijdervaring op te doen. Want hij rijdt het GK4-kampioenschap normaal niet. “In Mariembourg hebben we ook meegedaan, voor de lol. Daar regende het ook. Toen heb ik beter leren inhalen in de regen. Dat had ik nog nooit gedaan.”

Mark de Bruijn snelt naar zege

Terugblikkend op zijn sublieme prestatie in de Ardennen moest Mark erkennen dat hij dit jaar als karter veel stappen heeft gezet. “Ik ben voor mijn gevoel veel beter geworden dit seizoen.” Waar hem dat in zit? “Ik durf meer. Toen ik net begon, durfde ik niks. Maar toen was ik nog een stuk jonger. En Sam leert me veel. Hij racet zelf ook en geeft me veel tips. Soms kan ik die meteen toepassen in de race, soms vergeet ik weleens wat dingen.”

Tijdens de prijsuitreiking had Mark een mooie beker gekregen. Mee naar school nemen zou hij hem niet, dacht hij. “Anders wil iedereen er misschien wel aanzitten. Maar ik ga wel vertellen dat ik gewonnen heb.” De beker kan nu mooi bij de rest gezet worden. Al zal die niet meer passen, wist hij. “Er moet een nieuwe kast bij. Ik had al best veel bekers.” Of het de mooiste was, dat wist hij niet. “Maar het is wel de beker met het mooiste verhaal!”

Mark de Bruijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Mark de Jongh Grondwerken. Hij bedankt zijn papa en mama, zijn monteur Sam en het team SLC Karting van Randy Nauwelaers.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS