Karting • GK4 Kartseries

Karter Luca Nieuwenhuizen vicekampioen X30 Junioren en maakt promotie naar IAME X30 Senioren in 2019

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 december 2018 20:11 • Print artikel

ROOSENDAAL – Hij heeft net zijn tweede seizoen als wedstrijdrijder erop zitten en kon in Roosendaal een fraaie beker ophalen tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging van de KNAF Cup. Karter Luca Nieuwenhuizen uit Rogat werd dit jaar tweede in de IAME X30 Junioren-klasse van het kampioenschap en dat betekende een grote lach op het gezicht van de vijftienjarige rijder.

Vice kampioen Luca Nieuwenhuizen podium karting

“Dit had ik aan het begin van het jaar niet verwacht”, zei Luca. “Maar omdat we tijdens de ronde in Emmen goed hebben kunnen scoren, zagen we dat de tweede plaats in het kampioenschap nog mogelijk was.” Welnu, dat bleek hij goed gezien te hebben, want hij scoorde constant en werd uiteindelijk ook tweede in de eindstand.

Wel was het tot en met de laatste meters van het kampioenschap spannend, heel spannend. Tijdens de laatste ronde van de titelstrijd, die in Assen werd gehouden, kon Luca nog eerste, tweede, derde of zelfs vierde worden. “Ik hoopte gewoon op het beste. Gelukkig reed ik er goed en werd ik dus tweede in de eindstand. Het was wel lastig om het hoofd koel te houden en de spanning niet te hoog te laten oplopen. Ik had ook nog nooit eerder in Assen gereden. Maar het is me gelukt! Ik presteer het beste onder druk. Het motiveert me mijn doel te bereiken.”

Toch leek de talentvolle rijder de tweede plaats even te kunnen vergeten toen hij in de laatste race van het kampioenschap nog crashte. “Ik dacht toen dat ik derde was geworden. Ik had ook evenveel punten als de nummer drie, maar omdat ik meer races had gewonnen, was ik toch nog tweede!”

In de loop van het seizoen is Luca steeds beter gaan rijden. “In Emmen was het omslagpunt. Achteraf denk ik dat ik daar mijn rijstijl wat heb veranderd. Dat had te maken met het feit dat we op een ander merk chassis gingen rijden en goede afstelling van het frame hadden gevonden. En omdat het meteen goed ging, kreeg ik meer zelfvertrouwen. Vanaf dat moment wist ik dat ik het kon.”

Vice kampioen Luca Nieuwenhuizen karting

Komend seizoen komt Luca in de IAME X30 Senioren-klasse uit. Een stap hogerop dus. Om vast te wennen aan het niveau rijdt hij de Winter Cup Rotax Max van organisator Chrono. Daarna gaat de snelle Drent tijdens het reguliere seizoen ‘gewoon’ weer IAME X30 rijden. “Ik ga de Winter Cup rijden voor de ervaring en voor de lol”, legde Luca uit. “Het wordt heel spannend. Ik heb onlangs voor het eerst in een Birel met een Rotax-motor gereden. Daarin ga ik ook de Winter Cup rijden. De eerste tekenen waren positief. Het verschil met een IAME-motor viel me heel erg mee. Het is niet per se heel veel lastiger en ook niet heel veel sneller. Het verschil zit hem vooral de trekkracht. Die is wat groter.”

Na die vuurdoop in de Senioren-klasse hoopt hij klaar te zijn voor het reguliere seizoen. “Ik hoop in de middenmoot te kunnen eindigen. Zowel in de Winter Cup als in het X30-seizoen. Dat is wel ons doel!”

Luca Nieuwenhuizen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Autobedrijf Nieuwenhuizen, ERC, LPG.nl, L'eaudoorn Schoonheidssalon en Novatech.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS