Karting • KNAF

Karter Luca Nieuwenhuizen verrast zichzelf met welverdiende eerste podiumplaats in NK: "Apart gevoel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juni 2018 16:00 • Print artikel

EMMEN - Vorig jaar pas begonnen met wedstrijdkarten vierde Luca Nieuwenhuizen zondag in Emmen zijn eerste podiumplaats in het Nederlands kampioenschap IAME X30. De veertienjarige rijder uit Rogat werd tweede in de X30 Junioren-klasse na een ijzersterk weekeinde op de Drentse omloop. Dat was reden voor een feestje.

Luca Nieuwenhuizen aan kop

“Dit voelt wel heel fijn”, zei een blije Luca direct na afloop van de finale. “Het is een heel nieuw gevoel. Een apart gevoel ook en ook wel lastig om mee om te gaan met al die mensen die me steeds feliciteren. Ik doe gewoon mijn best en dat is het. Maar ik ben natuurlijk heel blij en tevreden. Ik hoop dat er nog meer podiumplaatsen aankomen.”

Op basis van zijn rijden in Emmen lijkt dat bepaald waarschijnlijk. Wat ook hielp is dat hij wat tips en begeleiding kreeg van de ervaren Danny Brand, die hem wat wegwijs maakte met het chassis. De jonge Drent pakte de polepostion, won de eerste race, won de tweede race en werd tweede in de finale. Veel beter kon het niet. “Dat ik de kwalificatie won, kwam echt als een verrassing. Ik denk dat ik een knop in mijn hoofd heb omgezet. En het kwam ook wel door de natte omstandigheden. We reden de kwalificatie op een half natte, half droge baan. En dit is mijn thuisbaan. Hier ben ik begonnen. Ik kan de baan blind rijden.”

Hij was elf jaar toen hij met karten begon, relatief laat vergeleken met de meeste van zijn concurrenten. Maar dát hij met de sport begon, lag voor de hand. “Ik kom uit een motorsportfamilie”, verklaarde Luca. “Mijn vader deed vroeger aan brommerracen, mijn opa aan motorracen en mijn oom is een rallyrijder. Op een gegeven moment heeft mijn vader een kart voor me gekocht. Ik ben gaan rijden en kreeg steeds meer de smaak te pakken.”

Hij begon destijds met een Honda Cadet. Daarna volgde een Rotax Minimax. Met die karts reed hij veel hobbywedstrijden. “Daar heb ik veel van geleerd. Zo leerde ik met moeilijke omstandigheden in races omgaan.” Uiteindelijk besloot hij samen met zijn vader om in 2017 in het Nederlands kampioenschap om de KNAF Cup te gaan racen. “Het ging meteen best wel goed. Daarna zakte ik wat terug om later in het jaar wat betere resultaten te laten zien.”

Luca Nieuwenhuizen podium

Behalve het NK rijdt hij dit seizoen ook het GK4-kampioenschap. Ook daarin wil hij graag nog een keer het podium halen en het liefst een race winnen natuurlijk. “Dat zou moeten kunnen. Dat ik nu tweede ben geworden, vergroot in ieder geval mijn zelfvertrouwen.”

Waar het hem in zit dat hij in Emmen zo sterk reed, kon hij niet goed verklaren. “Tijdens de eerste ronde van het NK in Genk reed ik rond de tiende plek en ook in het GK4-kampioenschap reed ik rond die plek. Ik denk dat vandaag mijn ervaring op deze baan wel een rol heeft gespeeld. Supermooi, zo’n podiumplaats!”

Luca Nieuwenhuizen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Autobedrijf Nieuwenhuizen, ERC en LPG.nl.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS