Karting • GK4 Kartseries

Karter Dinand Dokkum grijpt overwinning in Venray en verovert de leiding in de stand bij de GK4

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 mei 2019 00:08 • Print artikel

VENRAY – En dat is twee: Dinand Dokkum boekte afgelopen weekeinde zijn tweede zege van het seizoen. De dertienjarige karter uit Reeuwijk won zondag in Venray het dagklassement in de IAME X30 Junioren-klasse tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap. Hij was daarvoor in de races naar de tweede, eerste en derde plaats gesneld. Een knap resultaat. Dat belooft wat voor de rest van het seizoen.

Dinand Dokkum

“De eerste plek is waar we voor kwamen natuurlijk”, zei een meer dan tevreden Dinand bij de prijsuitreiking. “Het was ook de plek die we van tevoren een beetje verwacht hadden.” Want tijdens de vorige ronde van het GK4-kampioenschap in Mariembourg was het racetalent ook als eerste geëindigd. “Nu ga ik aan kop in het kampioenschap!”

Met een nieuwe afstelling begon de door McDonald’s Woerden/Gouda/Moordrecht gesteunde rijder aan de vrije trainingen op de baan in Venray. Maar: “Ze waren niet wat we ervan verwacht hadden.” Toen Dinand zich moest kwalificeren, waren nog niet alle mogelijkheden verkend. Wel was duidelijk dat de baan veel grip had. “We wilden nu voor veel grip. Dat hadden we in Le Mans al eens gedaan.” Hij werd uiteindelijk vijfde. “Dat hadden we niet verwacht.”

Voor race één werd de bandenspanning van de achterbanden van zijn kart aangepast in de hoop dat het de snelheid zou opleveren om in de races te kunnen winnen. Welnu, dat was zo. Dinand verschalkte in de eerste ronde twee rijders en reed daarna gestaag verder naar voren. “Ik dacht na die eerste ronde: dit kan nog weleens wat gaan worden.” Na een mooi samenspel met Dréke Janssen kwam hij als eerste over de finish. Helaas kreeg hij na afloop een penalty van vijf seconden waardoor hij als tweede werd geklasseerd.

Dinand Dokkum

Die afgenomen winst liet Dinand niet op zich zitten. Vroeg in de tweede race greep hij de leiding om die in het vervolg niet meer af te geven. De rijder van TK Racing kwam als eerste over de finish. Had hij dan toch die felbegeerde ‘1’ achter zijn naam. Inmiddels was zo wel duidelijk geworden dat hij een van de voornaamste kandidaten was voor de dagwinst.

In race drie werd hij als derde afgevlagd. Nog altijd een keurig resultaat en, belangrijker nog, het was voldoende voor de dagzege. Bovendien greep hij daarmee ook de leiding in de tussenstand. Al met al dus een heel mooi en succesvol weekeinde op de Limburgse piste voor de snelle Zuid-Hollander.

Terugblikkend noemde hij race één de mooiste, ook al werd hij in die race dus niet als winnaar geklasseerd. “Omdat ik toen met Dréke ben weggereden. Dat was onze tactiek en ik vond het mooi dat dat lukte.” Nu wacht hem de tweede ronde van de KNAF Cup, een kampioenschap dat hij ook rijdt. Die wordt ook op het circuit van Venray gehouden. “Dat ik hier nu al heb gereden, helpt veel. En het is natuurlijk altijd lekker om van tevoren gewonnen te hebben!”

Dinand Dokkum wordt gesteund door McDonalds Woerden/Gouda/Moordrecht, Astra Sanitair en Tegels, Baden+ en Xenz.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS