Karting • GK4 Kartseries

Job Bult geeft zijn broertjes het goede voorbeeld: vicekampioen bij IAME X30 Junioren!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 november 2018 13:25 • Print artikel

GENK – Hij lag op koers maar het moest nog wel officieel worden, het vicekampioenschap karten in de IAME X30 Junioren-klasse. Job Bult liet zich zondag in Genk dan ook van zijn beste kant zien tijdens de laatste ronde van het GK4-kampioenschap. De 13-jarige rijder uit Oldenzaal stelde de tweede plaats in de titelstrijd veilig door tijdens de laatste race van de achtste naar de eerste plaats te rijden. Hij inspireerde zo zijn broertjes Mart en Nout, die ook begenadigde karters zijn.

Job Bult vice-kampioen Iame X30 junioren

“Ik ben heel blij”, was de logische reactie van Job. “Ik ben nu vicekampioen en dat had ik niet echt verwacht. We zouden dit jaar X30 Cadet gaan rijden, maar op het laatste moment hebben we besloten dat ik bij de Junioren zou gaan racen. Het was eigenlijk een testjaar, ik moest ook wel wennen aan het grotere frame en de Junior-motor, maar het is meteen heel goed gegaan.”

Dat is duidelijk als je direct vicekampioen wordt. Dat op zich is al knap, wat het voor Job extra speciaal maakte, is dat hij het deed als rookie. De talentvolle rijder uit Overijssel heeft dit jaar veel geleerd en die kennis en ervaring heeft hij direct weten om te zetten in klinkende resultaten. Zo werd hij drie keer tweede in het GK4-kampioenschap tijdens de eerste ronde die werd gehouden op het circuit van Mariembourg. Zijn mooiste races waren de mancheoverwinningen in Spa en Genk.

Die in Genk was afgelopen weekeinde nog en zelfs de slotrace van het seizoen. De wijze waarop hij die race won, maakte het wel heel bijzonder. Job denderde van de achtste plaats naar de overwinning. Een knap staaltje stuurmanskunst waarmee hij liet zien dat de tweede plaats in de einduitslag van het kampioenschap hem alleszins toekomt. “Ik heb de laatste races meer zelfvertrouwen gekregen”, verklaarde hij zijn sublieme optreden.

Job Bult wint afsluitende manche in Genk

Bovendien had hij een paar weken eerder nog meegedaan aan de Rok Cup in het Italiaanse Lonato. Daar stond hij naast de tent van het zoontje van oud-Formule 1-coureur Rubens Barrichello die bij Job in de groep reed. “In Lonato ging het ook goed. Het was mijn eerste grote internationale race en ik heb daar heel veel geleerd. Het niveau was er hoog; iedereen zat er dicht op elkaar. Ik heb daar vooral geleerd harder en feller te rijden. Je moet daar echt je mannetje staan. Daar heb ik hier voordeel van gehad, denk ik.”

De manier van rijden was natuurlijk een mooi voorbeeld voor zijn jongere broers Nout (7) en Mart (10). Nout had zelf overigens ook een prima weekeinde in de Honda Cadet-klasse. Hij werd vierde, zevende en derde in de respectievelijke races en toonde zich zo een stabiele rijder voorin. Dat bleek ook uit de eindstand in het kampioenschap, want hij eindigde als derde rookie. “Ik ben er blij mee. Ik had niet verwacht dat me dat zou lukken”, bleef Nout bescheiden. “Het was een leuk seizoen waarin ik heel veel heb geleerd. Zoals inhalen, wanneer je moet remmen en rijden in de regen.”

Mart kende in Genk een iets minder weekeinde in de Mini Parilla-klasse, maar dat kwam vooral door pech. “In de tweede race sloeg de bougie van mijn motor vet. Ik heb de kart daarna opnieuw aangezet en heb toen nog wat jongens ingehaald, maar ik kon niet meer voorin eindigen.” Gelukkig ging het in de eerste en derde race een stuk beter. Daarin eindigde hij op de respectievelijk twaalfde en dertiende plaats. Hij was tevreden met zijn seizoen. “Het was mijn eerste jaar in de Mini Parilla en ik heb heel veel geleerd. Volgend jaar rijd ik ook Mini Parilla. Ik ben benieuwd hoe hoog ik dan kan eindigen!”

De broertjes Bult worden in hun raceactiviteiten ondersteund door: Hulshoff Nettotank, Koop Grasmaaiers, De Monnik Dranken, Huka BV en Kartbaan Oldenzaal.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS