Autosport NL • Formule Renault 2.0

Dominick Muermans sluit NK of elfde plaats af

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 17 oktober 2005 14:32 • Print artikel

Dominick Muermans


Er had wellicht meer ingezeten in de laatste twee wedstrijden van het Nederlands Formule Renault 2.0 Kampioenschap tijdens de Finale Races op het circuit van Zandvoort, maar Dominick Muermans mag met de borst vooruit, terugkijken op een mooi debuutjaar in zowel het Nationaal als het Duits Kampioenschap. Op nationaal niveau werd de 21-jarige coureur gisteren tweemaal als elfde in de uitslagenlijst opgenomen. Muermans, die veelvuldig kennis maakte met de harde leerschool van de autosport, doorstond het seizoen tussen zijn ervaren collega’s met vallen en opstaan en legde tevens beslag op de elfde plaats in het kampioenschap met 49 punten. Dominick zal zich in de komende maanden optimaal prepareren in aanloop naar het nieuwe autosportseizoen.

Kwalificatie:
In de vrije trainingen van vrijdag kende Muermans weinig geluk. De rijder van Van Amersfoort Racing ging er in de tweede sessie in de Renault-bocht op onverklaarbare redenen hard vanaf en belandde met hoge snelheid in de muur, waardoor de gehele linkerzijkant moest worden vervangen. Nadat de monteurs het euvel had geprepareerd ging de inwoner uit Maaseik de enige kwalificatiesessie van het weekend in. Muermans probeerde een goede tijd neer te zetten op het 4,307 kilometer lange circuit, maar werd opnieuw door de pechduivel achtervolgd. Een steunstang linksachter brak af en nog met nog vijf minuten te gaan, zag de Limburger vanuit de pitstraat hoe andere coureurs hun tijden wisten aan te scherpen en net onder zijn tijd doken. Hij belandde hierdoor op de dertiende stek met een tijd van 1:41.036 voor de eerste race van zondagmorgen.

Dominick Muermans: “Het zat in de vrije trainingen en kwalificatiesessie bepaald niet mee. In de training schoot ik op het rechte stuk plotseling van de baan. We vermoedden dat er iets is afgebroken, want normaliter kun je daar niet zomaar naast de baan terecht komen. Gelukkig stapte ik ongeschonden uit de bolide maar op dat moment loopt je vertrouwen wel een behoorlijke deuk op. In de kwalificatie zaten er nog zandresten bij mijn rempedaal en bracht daardoor de nodige problemen met zich mee. Toen de steunstang het ook nog eens begaf zat mijn sessie er helaas op.”

Race 01 + 02:
Doordat het vijf seconden bord door de wedstrijdleiding niet werd getoond, kwam het talent in de eerste race niet goed uit de startblokken. Muermans vond gelukkig snel aansluiting met zijn naaste concurrenten en won twee posities in het begin van de twaalf ronden tellende race. Hij belandde vervolgens achter Ron Marchal die hij in het zicht van de haven ternauwernood moest laten gaan. Muermans eindigde de eerste race knap als elfde. Hij pakte bovendien de tiende snelste rondetijd die bepalend was voor de startopstelling van de tweede race die enkele uren later werd verreden.

Ditmaal kwam Muermans redelijk van zijn plek en pakte Helmert-Jan van der Slik bij de start. In de derde ronde moest Muermans door een foutje in de Kuhmo-bocht een paar posities prijsgeven en probeerde vanuit een dertiende positie opnieuw de aanval in te zetten. Hij wist zich knap te ontdoen van Deuling en Dirks en sloot achter Marchal aan. Wanneer meer dan de helft van de totaal elf ronden waren verreden kwam Muermans in de problemen in de Marlboro-bocht en moest enkele rijders voorbij laten gaan. Twee ronden voor het einde kwam er een voortijdig einde aan deze enerverende race die zijn bolide aan de kant moest zetten. Een gebroken aandrijfstang en een plas olie op de baan was het gevolg van een onfortuinlijk weekend.

Dominick Muermans: “Erg jammer dat de laatste race van het seizoen in rook op ging. Ik ging voor een tiende plaats in het kampioenschap maar dat lukte net niet. Het was een zwaar weekend waar ik veelvuldig met materiaalpech had te kampen. Wanneer ik terugkijk op het gehele seizoen dan heb ik goed gepresteerd in de eerste helft van dit jaar, maar kon ik deze lijn vanaf de crash tijdens de Marlboro Masters helaas niet doortrekken. Al en al heb ik in mijn eerste autosportseizoen ontzettend veel geleerd en ben als coureur completer geworden. Ik ga in de komende maanden keihard werken aan mijn conditie om me helemaal klaar te stomen voor het nieuwe jaar. Tenslotte wil ik het volledige team van Frits van Amersfoort bedanken en natuurlijk de steun van mijn familie en mijn sponsors, die dit allemaal voor mij mogelijk hebben gemaakt!”

Race 1,
@Home Finaleraces, Circuit Park Zand voort, zondag 16 oktober 2005
01. Renger van der Zande, 12 ronden
02. Carlo van Dam, op 3.651
03. Bas Lammers, op 6.250
04. Junior Strous, op 7.825
11. DOMINICK MUERMANS, op 25.322

Race 2,
@Home Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, zondag 16 oktober 2005
01. Renger van der Zande, 11 ronden
02. Carlo van Dam, op 4.420
03. Récardo Bruins, op 5.101
04. Mervyn Kool, op 11.025
11. DOMINICK MUERMANS, + 2 RONDEN

EINDSTAND NEDERLANDS FORMULE RENAULT 2.0 KAMPIOENSCHAP:
01. Renger van der Zande, Van Amersfoort Racing, 203 punten
02. Junior Strous, AR Motorsport, 152 punten
03. Récardo Bruins, Van Amersfoort Racing, 133 punten
04. Bas Lammers, Van Amersfoort Racing, 132 punten
11. DOMINICK MUERMANS, VAN AMERSFOORT RACING, 49 PUNTEN

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS