Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

OFFICIEEL: Formule E een officieel FIA-wereldkampioenschap: "Een volwaardige raceformule"

Uitgegeven door Wim Boekel • 3 december 2019 13:55 • Print artikel

De Formule E is vanaf 2020/2021 het eerste elektrische kampioenschap dat de status van wereldkampioenschap krijgt in de autosport. Het Formule E" target="_blank">Formule E-kampioenschap gaat dan ook verder onder de naam ABB Fia Formule E World Championship. Het is de eerste keer dat het kampioenschap in de zes jaar dat het bestaat deze titel krijgt.

Formule E een officieel wereldkampioenschap

Door de FIA en de FIA World Motorsport Council is het besluit om de status ‘wereldkampioenschap’ mee te geven, recent genomen. Het besluit werd bekrachtigd met een overeenkomst tussen de oprichter en directeur van de Formule E, Alejandro Agag en FIA-president Jean Todt. De handtekeningen werden in het hoofdkantoor van de FIA op het Place de la Concorde in Parijs gezet.

“Het was altijd onze ambitie om op een dag een FIA Wereldkampioenschap te worden”, reageerde Agag. “Alles wat we hebben gedaan en geleverd tot op dit moment was het werkten naar dit bepaalde moment. Het bereiken van dit feit en het toegekend krijgen van de status als wereldkampioenschap voegt meer geloofwaardigheid toe aan wat al een volwaardig raceformule is en een spectaculair sportief product. Deze overeenkomst en aankondiging zet de Formule E op het hoogste niveau van het internationale single-seater racen."

"Het is een ongelofelijke inspanning van vele betrokken mensen geweest en niets daarvan was mogelijk geweest zonder de steun van de FIA-president Jean Todt en de federatie, alsmede de toewijding en inzet die getoond is door onze teams en partners. Nu kunnen we zeggen dat we het gedaan hebben. Het is pas het begin van een nieuw hoofdstuk onder de vlag van de ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap.”

Ook FIA-president Todt is tevreden dat de Formule E de status van WK heeft gekregen. “De creatie en ontwikkeling van de Formule E is een groot avontuur geweest”, zei FIA-president Todt. “Ik ben trots dat we nu kunnen bevestigen dat het de FIA wereldkampioenschap-status heeft. Sinds de start van deze reis is de Formule E zonder twijfel sterker en sterker geworden. In dit korte tijdsbestek, heeft het kampioenschap zichzelf bewezen als relevant voor de auto-industrie met twee grote fabrikanten die zich aan het begin van het seizoen hebben gevoegd bij het kampioenschap, waarmee het totaal op 10 is gekomen. De toewijding en professionaliteit van deze fabrikanten en hun respectievelijke teams weerspiegelt de kwaliteit van de aanwezige coureurs, wat met elk seizoen beter is geworden. Sinds de eerste race in 2014 en met elke E-Prix daarna, heeft de Formule E bewezen een concept van geavanceerd elektrisch racen dat werkt. Ik verwelkom met heel mijn hart de Formule E als laatste FIA wereldkampioenschap.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS