Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Het succes van de Formule E

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 november 2019 13:47 • Print artikel

Nu de nadruk in ons leven steeds meer op duurzaamheid en aandacht voor het milieu begint te liggen, is te merken dat ook het elektrisch rijden steeds populairder wordt. Dit is natuurlijk terug te zien in de Formule E. Deze speciale raceklasse voor elektrische raceauto's werd een aantal jaar geleden opgericht, waarbij nog wel een beetje kritisch werd gekeken naar de haalbaarheid van een dergelijke klasse. Zou het wel echt interessant zijn om elektrische racewagens over een circuit te zien scheuren, terwijl er al zoveel andere raceklasses zijn? Inmiddels is wel gebleken dat Formule E een interessante klasse van hoog niveau is.

FIA Formula E Mercedes Gen2

Ontstaan van de Formule E
De Formule E ontstond door een wens vanuit de FIA, die aan wilde geven dat het ook mogelijk is om een raceklasse op te starten waarbij het milieu niet belast wordt. De opkomst van de elektrische auto's liet zien dat het mogelijk is om een goede auto te bouwen die helemaal elektrisch wordt aangedreven. Het plan kon vanuit coureurs en teams gelijk op enthousiasme rekenen. F1-teams McLaren, Renault en Williams hielpen mee met de levering van onderdelen van de auto. De eerste race werd in 2014 gehouden op het Beijing Olympic Green Circuit in China en de eerste kampioen was voormalig F1-coureur Nelson Piquet Jr.

Positieve balans na vijf jaar Formule E
Het mag na vijf seizoenen duidelijk zijn dat de Formule E wel degelijk bestaansrecht heeft. De auto's mogen dan misschien iets minder snel zijn dat die van de Formule 1 en meerdere andere raceklassen, door een slimme strategie heeft de Formule E wel de harten van vele racefans weten te veroveren. Zo worden alle races van deze klasse Formula E live gestreamd op YouTube, waar influencers ook naar de wedstrijden kijken. Natuurlijk zijn de toeschouwers en fans sowieso degenen die het succes van dit soort evenementen voor een groot deel bepalen. Er kan tijdens een wedstrijd namelijk gestemd worden op de racers. De racer die de meeste stemmen krijgt, kan een gratis boost krijgen die hij nog tijdens de race mag gebruiken. Op deze manier wil de Formule E haar raceklasse zo fris en spannend mogelijk houden.

Zelf elektrisch racen?
Nu blijkt dat zelfs racewagens best elektrisch aangedreven kunnen worden, zullen elektrische auto’s in het dagelijks leven ook steeds populairder worden. Voordat jij hiermee wil racen is het wel goed om even een WA-verzekering af te sluiten, mocht het niet helemaal goed gaan. Of de auto's die aan de Formule E meedoen ook een WA-verzekering hebben? Dat lijkt ons wel verstandig. Hele zware ongelukken zijn in deze klasse vooralsnog niet voorgekomen. Laten we hopen dat het zo blijft en dat het racen in elektrische auto's nog populairder wordt.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS