Karting • Rotax Euro

Xander Przybylak tweede in Euro Trophy en kwalificeert zich opnieuw voor Rotax Max Grand Finals in Sarno

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 september 2019 15:00 • Print artikel

WACKERSDORF – Het hele seizoen al ijzersterk in de DD2-klasse beloonde karter Xander Przybylak zich in het Duitse Wackersdorf met een ticket voor deelname aan de Rotax Max Grand Finals. Het zestienjarige talent uit Genk had tijdens het Euro-Trophy-kampioenschap genoeg aan de tweede plaats voor deelname aan het prestigieuze evenement dat geldt als officieus wereldkampioenschap voor Rotax Max-rijders.

Xander Przybylak aan de leiding

Vorig jaar won Xander ook een ticket voor het evenement dat destijds in Brazilië werd gehouden. Hij eindigde er als veertiende. Deze keer wordt het WK gehouden op de baan van Sarno in Italië. Het circuit kent hij nog niet. “Ik heb er wel al wat beelden van gezien, maar ik weet nog niet goed wat ik ervan moet vinden”, aldus Xander. Hij is niettemin zeer ambitieus. “Ik wil toch zeker op het podium geraken. Ik heb vorig jaar een paar foutjes gemaakt en was ik gewoon niet snel genoeg. Dat moet dit jaar beter.”

Hij heeft ook reden om aan te nemen dat hij dit jaar sterker voor de dag kan komen op de Grand Finals. “Ik denk dat ik als rijder een stuk sterker ben geworden. Ik heb meer internationale wedstrijden gereden. Vooral in het racen ben ik beter geworden. Ik denk beter na bij het inhalen en verdedigen.”

Xander Przybylak

De snelle karter van topteam Bouvin Power keek er al naar uit. “Het is een heel groot event. Dat maak je als rijder niet zo vaak mee. Ik vond het vorig jaar indrukwekkend hoeveel rijders er meedoen (meer dan 350 in totaal, red.). Ik denk dat het door alle ervaring die ik dit jaar heb opgedaan, iets gemakkelijker gaat zijn dan vorig jaar.”

Wel wordt het natuurlijk even afwachten hoe sterk de concurrentie zal zijn. Maar Xander is niet bevreesd. Hij reed dit seizoen ook internationaal heel sterk en hij weet wat hij kan. Bovendien rijdt de snelle Belg over drie weken de laatste ronde van het traditioneel zeer sterk bezette BNL-kampioenschap. Daar kan hij zijn wedstrijdritme op peil houden en zich meten met buitenlandse toppers als laatste test case voor de Grand Finals.

Xander Przybylak

Verder is zijn tweede plaats tijdens de Rotax Max Challenge Euro Trophy (Europees kampioenschap) natuurlijk een goede indicatie van zijn vorm. Een knappe prestatie in een internationaal erg sterk veld. Toch was Xander niet tevreden met die tweede plek. “Ik stond tot de laatste race bovenaan. Maar in de laatste finale ging het fout bij een inhaalactie en ben ik een paar plekken teruggevallen. Daar was ik wel teleurgesteld over.”

Nu die teleurstelling wat gezakt is, kan hij blij en positief vooruitblikken aan zijn tweede deelname aan de Grand Finals, waar rijders uit meer dan dertig landen aan meedoen. “Ik ben echt wel blij dat ik het ticket heb. Het is super dat ik weer mag meedoen. Hopelijk kan ik dit jaar wel die podiumplaats pakken!”

Xander Przybylak bedankt zijn team Bouvin Power, zijn monteur Christof Raymakers, zijn familie en zijn sponsors.

Xander wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Keroma techniek n.v. Genk, Jansen Construct Carrosserie Vangelooven Genk, LICCO schoonmaak, Drinkmarket Schellen, TSSI, Dimensio verpakking, Kusters Transport, Stadscafé Genk, AC Facelity en Apperthy schoonmaak.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS