Karting • Belgisch Kampioenschap

Xander Przybylak houdt huis in BNL, overtuigende winst voor de snelle karter uit Genk: "Het ging best goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 maart 2019 14:12 • Print artikel

GENK – Echt verrassend was het misschien niet, aangezien hij ook vorig seizoen heer en meester was in de Rotax Max DD2-klasse, maar karter Xander Przybylak bewees zondag in Genk niets van zijn klasse te hebben verloren. De vijftienjarige racer uit Genk won overtuigend het totaaklassement tijdens de eerste ronde van het sterk bezette BNL-kampioenschap.

Xander Przybylak houdt huis in BNL

“Het ging best goed”, zei Xander droogjes na afloop. Hij had zojuist drie van de vier manches van het weekeinde gewonnen en in de manche die hij niet had gewonnen, was hij tweede geworden. “Alleen de tweede kwalificatie en race één van de zondag gingen niet zo goed, de andere drie races won ik. Maar het is mijn tweede jaar in deze klasse, dus ik ging er van tevoren wel vanuit dat ik er goed vooraan bij zou zitten.”

Dat hij net zoals vorig seizoen opnieuw sterk zou zijn, werd duidelijk in de kwalificatie voor de twee races op zaterdag. Daarin jakkerde hij linea recta naar de snelste tijd. “Ik dacht: het kan toch nog een mooi weekend worden.” In de vrije trainingen wilde het in eerste instantie niet zo vlotten (lees: de snelste tijd rijden), zei Xander. Na wat aanpassingen aan de kart voor de kwalificatie bleken hij en zijn team Bouvin Power het bij het rechte eind te hebben en was hij ouderwets snel.

Toch was het niet eenvoudig geweest. In het BNL-kampioenschap doen traditioneel veel snelle coureurs uit de Europese top mee en Xander had geconstateerd dat het niveau afgelopen weekeinde bovendien hoger lag dan vorig jaar. “Daarom moet je altijd de trainingen afwachten om te zien hoe je ervoor staat. De top zeven zat in de trainingen op twee tienden van een seconde van elkaar. Het was dus erg close.”

Zijn eclatante overwinning in het BNL-kampioenschap betekende opnieuw een klinkend resultaat in het nog prille seizoen. Daarin rijdt Xander het Europees kampioenschap en het WK in Le Mans en in de KZ-schakelklasse het Nederlands kampioenschap van organisator Chrono. Ook rijdt Xander de Rotax Max Grand Finals, waarvoor hij zich al plaatste door zijn overwinning tijdens de BNL Kick-Off-wedstrijd van vorige maand. “Vorig jaar werd ik veertiende tijdens de Grand Finals. Daar was ik niet echt blij mee. Ik heb daar dus wat recht te zetten.”

Dat Xander dit jaar ook in de KZ-klasse racet in het NK is wellicht een klasse waar hij zich in de toekomst meer op gaat richten. “Het kan zijn dat we ons er volgend seizoen op gaan richten. We weten het nog niet. Alles ligt nog open. Maar het is wel een heel leuke klasse om in te rijden. Je moet in de KZ veel meer nadenken over de dingen die je in de kart doet tijdens de race. Ik vind het nog leuker dan DD2. Dat komt door de snelheid. Maar er is nog een hele weg te gaan.”

Xander Przybylak podium in BNL

Dit seizoen zal hij zich dan ook met name concentreren op zijn wedstrijden in de DD2-klasse. Als zijn prestaties in het BNL-kampioenschap van afgelopen weekeinde een voorbode voor de rest van het seizoen zijn, dan kan het voor Xander een heel mooi jaar worden!

Xander Przybylak bedankt zijn team Bouvin Power, zijn monteur Christof Raymakers, zijn familie en zijn sponsors.

Xander wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Keroma Techniek N.V. in Genk, Jansen Construct, Coox Motors, Lico Schoonmaak, Fripa Drinkmarket, Scheurs/Schellens, DSSI, Dimensio Verpakkingen, Limburg Cleaning Company, Kusters Transport en Stadscafé Genk.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS