Formule 1

Williams F1 moet in het moderne Formule 1-tijdperk gaan functioneren: "Er gaan bijvoorbeeld post-it memo's rond"

Uitgegeven door Wim Boekel • 14 januari 2020 20:12 • Print artikel

Het Formule 1-team van Williams is geen schim meer van het topteam wat het in de jaren ’90 was. Het team van Frank Williams was halverwege de jaren ’90 heer en meester op het circuit en behaalde met Nigel Mansell, Alain Prost en Jacques Villeneuve wereldtitels. Tegenwoordig is het team, onder leiding van assistent-teambaas Claire Williams, verworden tot een achterhoede team dat weer terug wil naar de top. Daarvoor moet er nog veel veranderen, als we de enige vrouwelijke teambaas in de F1 mogen geloven.

Williams F1 George Russell

“Elk vakgebied heeft een business manager met een planningsfunctie, die verantwoordelijk is voor de ontwerpafdeling of in de windtunnel voor de ATF, of wat voor afdeling of onderwerp het ook maar kan zijn. Die bepaalde persoon is verantwoordelijk voor de mensen bij de aero om de deadlines te halen”, reageerde Claire Williams tijdens Autosport International. “Maar de planningsafdeling is voor zo veel meer verantwoordelijk. Ze moeten ook de capaciteit op elk gebied weten en moeten ze begrijpen hoe lang het duurt om dat ene kleine onderdeel van de auto te maken.”

“Er is een grote hoeveelheid data die ontstaat, die verzameld moet worden, omdat je je kunt voorstellen dat bij een team zoals dat van ons - wat al zo lang bestaat - er misschien processen uit de losse pols gedaan worden. Er gaan bijvoorbeeld regelmatig post-it memo’s rond. We moeten dat echt kwijtraken en een juist systeem op de betreffende zijn plek voor in de plaats hebben. We moeten Williams in het moderne tijdperk van het F1-racen zien te krijgen. Ik zeg niet dat het team nog in de prehistorie leeft. Dat is niet zo en ik wil die indruk ook niet geven. We moeten alles wel gewoon wat verder naar voren trekken.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS