Formule 1

Voormalig Formule 1-coureur Alex Zanardi behaalt goud op de Paralympics in Rio

Uitgegeven door Ingeborg Calon • 15 september 2016 05:14 • Print artikel

Voormalig Formule 1-coureur en Cartkampioen Alex Zanardi won woensdagavond een gouden medaille op de Paralympics in Rio de Janeiro. De medaille in de tijdrit voor hand-fietsers was de eerste in twee categorieën waarin Zanardi titelverdediger is. Aanstaande zondag zal hij uitkomen in de wegrace voor hand-fietsers.

Alex Zanardi

De Italiaan verloor op 15 september 2001 beide benen in een verschrikkelijk ongeluk op Lausitzring. Tijdens het eind van de American Memorial 500 werd zijn auto hard geraakt door een andere auto terwijl hij uit de pits terug wilde keren op de baan.

"Destijds werd mij gevraagd of ik ooit terug zou keren in een raceauto", aldus Zanardi tegen de verzamelde pers in Rio. "Voor mij had het echter meer prioriteit om zelfstandig naar de w.c. te kunnen. Dat kon ik niet meer zonder hulp na het ongeluk. Dag na dag wist ik wat controle en kracht terug te krijgen. Hierdoor groeide mijn zelfvertrouwen en kon ik me op andere dingen gaan concentreren en nu sta ik hier".

Racen in het Olympisch Stadion in Rio heeft voor Zanardi een extra speciale betekenis omdat hij daar in 1996 zijn eerste pole position behaalde. "Toen werd aangekondigd dat daar het Stadion gebouwd zou worden kon ik maar één ding denken. Wow, ik heb altijd van die plek gehouden en ben er supersnel geweest. Om de één of andere reden heb ik echter nooit een race race gewonnen. Wellicht is het tijd om terug te keren naar Rio om daar de zaken recht te zetten".

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS