Karting • Belgisch Kampioenschap

Milan Coppens herstelt zich en wint spannende finale in Belgisch kampioenschap: "Ik kan altijd op het team rekenen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 juni 2019 14:02 • Print artikel

KERPEN - En zo bezorgde karter Milan Coppens zich toch nog een heel mooi weekeinde tijdens de derde ronde van het Belgisch kampioenschap BMC. Na de vierde plaats in de prefinale won het veertienjarige talent uit Oud-Heverlee in België de finale in de Rotax Max Junioren-klasse op fraaie wijze. Met dank aan zijn topteam van Birger Bouvin.

Milan Coppens wint finale in Kerpen

“Ik ben toch wel heel blij”, zei Milan op het circuit van Kerpen in Duitsland. “We waren het hele weekend snel. Ik ben echt blij dat ik de finale toch nog heb gewonnen, want de race in de voormiddag (de prefinale, red.) was wel heel moeilijk. Dat kwam omdat ik in de laatste ronde eruit werd getikt toen ik op P2 reed. Ik viel heel veel meters terug.” Het betekende dat hij als vierde over de finish kwam.

In de finale, op het moment dat het moest, liet de talentvolle piloot alsnog zien op welke positie hij daadwerkelijk thuishoorde. Hoewel hij een mindere start had waarbij hij van de vierde plek terugviel naar de zevende plaats, reed hij in een aantal ronden terug naar P4. Dat betekende aansluiting bij de kopgroep.

In eerste instantie reed hij een tijd als vierde over de Duitse piste, maar bij een fraaie uitremactie in de tweede bocht verschalkte hij de nummer drie. “Daarna hebben de andere twee voor me vijf ronden lang verdedigd. Maar door een heel diepe, last minute remactie kwam ik Tom Braeken voorbij. Daarna heb ik het gat van tien meter op Thom Reinaerdts dichtgereden. In de twee-na-laatste ronde heb ik hem ook ingehaald, maar het was wel een close call.”

Desondanks behield Milan zijn leidende positie. “Ik wist dat ik gebakken zat als ik de volgende twee bochten door kon komen zonder te worden ingehaald. Daarna was het twee rondjes verdedigen en uiteindelijk ben ik nog vier tiende van een seconde weggereden.” Zo zag hij als eerste van de Junioren de zwart-wit geblokte vlag worden gezwaaid en had hij de zo vurig gewenste overwinning te pakken.

trotse papa Coppens

Milan had opnieuw bewezen dit seizoen één van de snelste rijders in het Junioren-kampioenschap te zijn. Hoewel hij de afgelopen jaren als rijder flink gegroeid is, had hij ook veel te danken aan zijn team, erkende de snelle jongeling. “De motoren van Birger zijn gelijk bommen. En als je ergens op de baan tijd laat liggen, kan ik altijd op het team rekenen. Het heeft altijd goede data en die helpen me heel veel. Zo heb ik me in de hairpin in Kerpen kunnen verbeteren door data te vergelijken.”

Bovendien heeft Milan sinds dit jaar een nieuwe topmechanieker in de persoon van Dene Jewell. Hij is superblij met de samenwerking. “Het gaat echt heel goed. Dene en ik zijn een dreamteam. Hij weet precies wat ik nodig heb. Persoonlijk klikt het ook heel goed.” Ook is Milan blij met zijn ontwikkeling als rijder. “Het gaat ook weer een stap beter dan vorig seizoen. Dat komt ook door het hogere niveau in het kampioenschap. Daar leer je van. Ik voel me sterker omdat ik al een jaartje ervaring heb in deze klasse. Ik laat ook niet met me sollen. Ik sta nu veel meer mijn mannetje dan vorig seizoen!”

Milan Coppens bedankt zijn vader en moeder en Birger Bouvin van Bouvin Power voor de snelle motor en zijn monteur Dene Jewell voor alle ondersteuning. Bovendien zoekt Milan nog sponsoren voor de kartraces om zich nog beter te kunnen voorbereiden.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS