Karting • Belgisch Kampioenschap

Milan Coppens staat zijn mannetje in BMC en knalt in ijzersterk veld knap naar tweede plek

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 mei 2019 12:46

MARIEMBOURG – Er was een groot deelnemersveld van Belgiës en Nederlands grootste karttalenten in de Rotax Max Junioren-klasse en Milan Coppens die tweede werd. De veertienjarige rijder uit Oud-Heverlee in België deed op het circuit van Mariembourg tijdens pittige races uitstekende zaken in de strijd om de titel in het BMC-kampioenschap.

Milan Coppens podium

“Dit is niet slecht, maar de eerste plek was natuurlijk mooier geweest”, zei een strijdbare Milan met een lach op zijn gezicht. “Ik had eigenlijk niet verwacht zo ver naar voren te kunnen finishen. Ik had op een plek in de top zeven gerekend. Tijdens de trainingen op zaterdag kwam ik nog vijf tiende van een seconde tekort op de nummer één. Waardoor dat kwam, weet ik niet. We hadden gewoon de snelheid niet.”

Later op de zaterdag, tijdens de kwalificatie, toonde Milan dat zijn snelheid al heel wat beter was. Hij denderde naar de vijfde plaats en hoewel dat zeker niet slecht was, wist hij dat hij nog sneller had kunnen zijn. “Ik werd in mijn twee snelle ronden twee keer opgehouden door een andere rijder, dus er had zeker wel meer ingezeten.”

De opwaartse lijn van zaterdag zette de beloftevolle rijder op zondag vrolijk door, want tijdens de oefensessie in de ochtend snelde hij naar de tweede tijd. En toen had hij een echt goede indicatie van zijn snelheid en dus zijn mogelijkheden voor de races van later op de dag. “Ik voelde me echt veel beter op de baan. Door de kwalificatie had ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik dacht: ik kan er nog wel wat van maken.”

Tijdens de prefinale zaten de rijders voorin dicht op elkaar. Als vijfde gestart, zakte hij één plaatsje terug en moest Milan op de technische baan van Mariembourg hard knokken om zijn plek te behouden. Daar slaagde hij gelukkig wel in en zodoende kwam hij als zesde over de finish. Maar omdat het er tijdens de start vlak voor hem nogal wild aan toe gegaan was, had een aantal rijders een ingeklikte bumper opgelopen en dat betekende voor die rijders drie strafseconden.

Omdat Milan dicht achter de voorste vijf over de finish was gekomen, schoof hij zo ineens vier plekken op en werd hij als tweede geklasseerd. “Dat zoveel jongens een straf hadden gekregen, verbaasde me niet, want door de start wist ik wel dat een aantal jongens een ingeklikte bumper hadden. Maar dat ik zou opschuiven naar de tweede plaats, dat had ik niet verwacht.”

Dat resultaat zorgde ervoor dat Milan in de finale op de tweede plek mocht starten. Tijdens de eerste meters verloor hij een plek aan Dani van Dijk, maar na een paar rondjes maakte hij zijn verloren plek goed. “Op dat moment kwam Justin Polman me voorbij. Daardoor verloor ik een paar meter op Dani van Ruiten. Daarna heb ik bijna de hele race op dezelfde positie gereden.”

In de slotfase werd het nog even hectisch en haalde Jef Machiels hem in. Daarna remde hij in een alles-of-niets-poging nog Dani van Ruiten uit. Hij moest daarna nog even verdedigen op Thom Reinaerdts en kwam uiteindelijk knap als derde over de finish. Maar omdat na afloop bleek dat de winnaar van de race was gediskwalificeerd, schoof Milan een plaats naar voren op. Opnieuw tweede dus!

Milan Coppens podium

“Over het algemeen ben ik blij. Zeker omdat het zaterdag niet zo goed ging en we vandaag toch een goede snelheid hadden.” Nu maakt Milan zich op voor de derde ronde van het BMC-kampioenschap. Die wordt over een kleine vier weken gehouden op het circuit van Kerpen. “Dat is één van mijn favoriete banen. Ik ben er altijd heel snel op. Ik hoop dat ik dan net zo goed kan presteren als in Mariembourg!”

Milan Coppens bedankt zijn vader en moeder en Birger Bouvin van Bouvin Power voor de snelle motor.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS