Formule 1

Michael Schumacher en Lewis Hamilton: "Er zijn soms van die coureurs die iets vanuit het niets tevoorschijn halen"

Uitgegeven door Wim Boekel • 9 februari 2020 06:10 • Print artikel

Vanaf halverwege de jaren ’90 tot op heden, zijn er twee grote coureurs in de Formule 1. Dat is Michael Schumacher met zeven wereldtitels en Lewis Hamilton met zes wereldtitels. Volgens de technisch directeur van de koningsklasse, Ross Brawn, zijn het twee uitzonderlijke coureurs, die iets uit de hoge hoed kunnen toveren wat anderen niet kunnen.

F1 2020 Lewis Hamilton


“Ze zijn beiden ongelofelijk getalenteerd in wat ze doen in de auto en op de momenten dat ze iets vanuit het niets tevoorschijn haalden”, zei Brawn, die met beide F1-piloten samenwerkte, tegen The Guardian. “Sommige kwalificatieronden die Lewis deed, lieten het team echt sprakeloos. Michael was hetzelfde, er zijn soms van die coureurs die dat kunnen.”

Toch zegt de voormalig teambaas van onder andere Benetton, Ferrari en Mercedes, dat de coureurs ook anders zijn. “Ze zaten in andere auto’s, andere tijdperken, andere competitie”, legt de technisch directeur van de Formule 1 uit. “Lewis is ongelofelijk professioneel, toegewijd en betrokken, maar Michael had een intensiteit met de details van de auto, die Lewis niet nodig heeft. Michael kwam op in een tijdperk waar de technologie er niet was zoals deze er nu is. Data-analyse was behoorlijk ruw. Nu komt een coureur uit de auto en zijn engineer heeft een analyse van de auto’s over bijvoorbeeld het gedrag in elke bocht. Toen ik voor het eerste werkte met Michael, hadden we een A4-tje met bochtennummers erop en moest hij uitleggen waar hij onderstuur of overstuur had. En dan gingen we dat analyseren.”

Sommigen mensen stellen dat Hamilton de zes wereldtitels in de Formule 1 behaald heeft, vanwege de Mercedes en zijn geweldige krachtbron. De Zilverenpijlen domineren namelijk de F1 sinds de intrede van de hybride motoren. Daar wil Brawn niet in mee gaan en zegt hij zelfs dat zijn landgenoot dat succes juist verdient. “Lewis verdient het”, aldus de Engelsman. “Hij heeft elk kampioenschap die hij won zelf verdient. Hij bracht zichzelf naar het juiste team, op het juiste moment, en zit op de toppen van zijn presteren. Hij maakt geen fouten en is een fantastische coureur, zijn prestaties zijn exceptioneel. Het is niet dat Lewis wint door geluk. Hij wint omdat hij fantastisch werk doet en je moet hem daar alle credits voor geven.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS