Formule 1

Jacques Villeneuve kraakt budgetplafond in de Formule 1 compleet af: "Het initiatief is een grote grap"

Uitgegeven door Wim Boekel • 6 november 2019 20:34 • Print artikel

Jacques Villeneuve kraakt graag een kritische noot over Formule 1-coureurs. Max Verstappen werd geregeld aangevallen door de voormalig wereldkampioen. Dit keer is het geen coureur die door de Canadees wordt aangevallen, maar het plan van Liberty Media om een budgetplafond in te stellen.

null

“Wat is het idee van het helpen van de kleintjes, die het niet verdienen?”, aldus Villeneuve tegenover Journal de Montréal. “Heeft een organisatie als Williams het recht om sneller dan Mercedes of Ferrari te gaan? Het antwoord is duidelijk een ‘nee’. Volgens mij is het pure socialisme. F1 verdient beter dan dat. De situatie staat toe dat de armste teams doorgaan om coureurs te huren die betalen voor hun stoeltje.”

De Canadees heeft dus weinig sympathie voor het team waarmee hij zelf in de jaren ’90 de wereldtitel binnenhaalde. “Eigenlijk is het de manier waarop ze nu al een paar jaar werken, ze zitten niet meer in dezelfde klasse”, vervolgt de oud-coureur zijn verhaal en hij heeft er weinig vertrouwen in dat een budgetplafond het team gaat helpen. “Alleen de top drie teams gaan de 175 miljoen dollar besteden. De rest van het veld gaat dat plafond niet halen.”

Daarnaast denkt hij dat de nieuwe teams gebruik gaan maken van een gat in de regels, door een jaar daarvoor meer geld uit te geven. “Ze kunnen als ze willen een miljard besteden in 2020 om zich voor te bereiden op het volgende jaar”, legt de Canadees uit over de mogelijkheden voor Mercedes, Ferrari en Red Bull. “Williams heeft 16 miljoen dollar in haar zak gestoken, terwijl ze als laatsten rondreden. Het management is blij, de aandeelhouders ook. Als ze nog meer winst kunnen maken, zijn ze nog blijer. Als je een cap van 50 miljoen dollar voorstelt, gaat Williams slechts 20 besteden om door te gaan om achteraan op de grid te staan.”

“Alles wat er is te zeggen is dat het initiatief een grap is. Niemand gaat winnen”, zo steekt Villeneuve zijn harde mening niet onder stoelen of banken. “Het maakt ons niet uit of ze langzamer zijn, alles wat je moet doen is auto’s ontwerpen die lastig te rijden zijn. De snelheid heeft niets te maken met de kwaliteit van de races. Nu worden de auto’s 25 kilo zwaarder. Hoe zwaarder ze zijn, hoe meer stabiel ze zijn, dus dat gaat niet helpen. We hebben een show nodig waar de auto’s lichter zijn, meer nerveus. Dit gaat niet het geval zijn.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS