Karting • Belgisch Kampioenschap

Ilian Bruynseels scoort ijzersterke overwinning in de BNL tussen de wereldtop: "Veel vertrouwen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 maart 2019 17:35 • Print artikel

GENK – Met een bij vlagen dominant optreden is karter Ilian Bruynseels sterk begonnen aan het BNL-kampioenschap. De zestienjarige snelheidsduivel uit Hulshout won zondag in Genk het totaalklassement in de Rotax Max Senioren-klasse. De snelle piloot van Bouvin Power blikte dan ook met een tevreden gevoel terug op het weekeinde.

Kartbelofte Ilian Bruynseels podium in Rotax Max

“Ik ben wel tevreden. Ik had van tevoren gehoopt in de top drie te eindigen en dat is gelukt. En winnen is altijd plezant”, zei Ilian op nuchtere toon. De talentvolle Belg won vier heats en werd een keer derde en zevende. Die zevende klassering kwam door een tijdstraf wegens een ingeklikte bumper. Hij was toen als derde over de finish gekomen. De twee manche-overwinningen op zaterdag brachten hem hoog in het klassement.

Zondag werd hij vierde tijdens de tweede finale en won hij twee heats. Al die resultaten samen waren goed voor de totaalzege omdat de rijders in de Senioren-klasse ook punten kregen voor de uitslagen in de vier heats. Daarin had Ilian met vier overwinningen een perfecte score neergezet. “Ik had veel vertrouwen in mezelf en soms moet je een beetje geluk hebben. Achter me begonnen ze in de heats met elkaar te vechten waardoor ik mijn voorsprong goed kon vasthouden. En ik had in twee heats ook een goede start.”

Dat Ilian er in de tweede finale niet in was geslaagd bij de eerste drie te komen, had ermee te maken gehad dat hij met oude banden aan de eindstrijd had moeten beginnen. Dat terwijl de nummers één, twee en drie van de race met nieuwe banden hadden kunnen racen. “In de eerste zes rondes kon je goed zien dat ze sneller waren. Maar ik wist dat ik zonder veel problemen in de top drie van het totaalklassement kon eindigen. Dus ik zei tegen mezelf: rustig blijven. Dat ik uiteindelijk nog heb gewonnen, was een kleine verrassing. Al had ik toch al wel gedacht aan een plek bij de eerste twee.”

Ilian Bruynseels overwinning in Rotax Max

Voor Ilian is het zijn tweede jaar in de klasse waarin hij op jonge leeftijd debuteerde. Hij heeft liet vorig jaar al zien bij de top te horen en nu verzilverd hij zijn races met zeges en podiums. Het was alweer zijn tweede podium dit jaar in even zoveel races. “Ik heb geleerd van mijn fouten van vorig jaar”, zei hij. “Ik kan het hoofd nu heel goed koel houden tijdens races. Ik denk altijd: laat ze maar komen, we zullen wel zien. Het is een kwestie van rustig blijven en slim proberen te rijden.”

Behalve het BNL-kampioenschap rijdt Ilian dit seizoen ook het BMC-kampioenschap en het EK in Genk. “Maar dat laatste is wel afhankelijk van het budget. We zoeken nog support zodat ik mijn sport zo goed mogelijk en op een zo hoog mogelijk niveau kan uitoefenen.”

Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op de Facebookpagina van Ilian: facebook.com/ilianbruynseels.

Ilian bedankt zijn vader en moeder, Birger Bouvin voor de motoren en zijn mechanieker David.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS