Formule 1

Fenomenale Max Verstappen derde tijdens spectaculaire regendans in Brazilië; titelstrijd spannender + UITSLAG

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 november 2016 19:11

SAO PAULO - Max Verstappen is zondag tijdens een ronduit spectaculaire Grand Prix van Brazilië op de derde plaats geëindigd. De Nederlander van Red Bull Racing deed op ongelooflijke wijze opnieuw van zich spreken in een door regen geteisterde race die werd gewonnen door Lewis Hamilton, voor nummer twee Nico Rosberg en nummer drie Sergio Pérez.


Dat het vlak voor de start glad was op het circuit van Interlagos, demonstreerde Romain Grosjean op overtuigende wijze. De Fransman van Haas F1, die zich als zevende had gekwalificeerd, spinde tijdens de outlap vlak voor het opkomen van het rechte stuk en crashte vervolgens in de boarding. Daarbij brak het linkervoorwiel van zijn bolide en moest hij uitstappen voordat de race überhaupt begonnen was. Bij het opstellen op de grid had Hamilton had het over ‘extreem natte omstandigheden’.

Toen de race tien mintuten later van start ging, was het inmiddels harder gaan regenen en vertrokken de auto’s achter de saftey car. Na zeven ronden werd het veld losgelaten, en liet Verstappen geen twijfel over zijn intenties bestaan. Hij pakte aan het einde van het rechte stuk al P3 van Kimi Räikkönen om direct richting de staart van Nico Rosberg te denderen. Intussen zochten Kevin Magnussen (Renault) en Jenson Button (McLaren) als eersten de pitstraat op om intermediatebanden te laten monteren.

Vooraan was Verstappen onverminderd snel. Hij had weldra een gat van 2,5 seconden geslagen op Räikkönen en hield zodoende Rosberg min of meer in het vizier. Verder naar achteren spinde Sebastian Vettel – in de elfde ronde – vlak voor het opkomen van het rechte stuk en zocht direct de pits op voor intermediates. Even later kwam de saftey car weer de baan op, want Marcus Ericsson was na een crash met zijn Sauber tot stilstand gekomen bij de ingang van de pitstraat.

Op dat moment zocht zowel Verstappen als diens teamgenoot Daniel Ricciardo de pitstraat op voor intermediates. De Nederlander gaf daardoor zijn derde plek prijs aan Räikkönen om terug op de plaats waar hij begonnen was. En toen was daar de mededeling van de wedstrijdleiding: Ricciardo, die vlak achter Verstappen naar binnen was gekomen, was ‘under investigation’ vanwege het inrijden van de pitstraat terwijl die net was gesloten. Het kwam hem uiteindelijk op een stop and go-penalty te staan van vijf seconden.

De safety car was na zes ronden nog niet naar binnen of Kimi Räikkönen spinde op het rechte stuk in de muur. Verstappen had daarbij overigens geluk dat hij de afgebroken voorvleugel van de gecrashte Ferrari niet raakte. Hij kon net om het projectiel heen sturen om vervolgens naar de startgrid te rijden omdat de wedstrijd na 21 ronden was stilgelegd.

Toen die na zo’n twintig minuten werd hervat, vertrok het hele veld, verplicht, op regenbanden. Na zeven ronden achter de safety car van Bernd Mayländer werd opnieuw code rood gegeven in Sao Paulo, waarop het publiek op de tribune zich roerde middels een fluitconcert. Maar na opnieuw een langdurige onderbreking werd er dan eindelijk weer geracet. Verstappen liet zich meteen weer gelden door doodleuk Nico Rosberg in de spray buitenom in te halen: P2.


Daarna was hij ook regelmatig sneller dan raceleider Lewis Hamilton. Maar in ronde 39 ging het bijna fout. Hij verloor bij het opkomen van het rechte stuk de controle over zijn RB 12 en leek rechtstreeks op de muur af te stevenen. Toen liet hij zien wat voor fenomenaal goede coureur hij is. Met een ongelooflijk staaltje stuurmanskunst hield de jongste Formule 1-coureur aller tijden zijn auto uit de muur en bleef bovendien Rosberg – nipt – voor. En zo kon Verstappen in de 44ste ronde voor de eerste keer naar binnen komen voor een setje intermediates. Hij viel daardoor terug naar de vijfde plek, maar mocht blij zijn dat hij nog in de race zat.

Natuurlijk was het nog niet afgelopen met de crashes in de regen, want in de 49ste ronde crashte Felipe Massa tijdens zijn laatste thuisrace ooit zijn Williams in de muur en nam zo op een wel heel sneue manier afscheid van zijn thuispubliek. Voor de derde keer kwam de safety car de baan op en omdat ook Massa’s auto tot stilstand was gekomen bij de ingang van de pitstraat werd die dus opnieuw afgesloten.

Met nog 24 minuten op de klok kwam Verstappen opnieuw de pits in voor een setje regenbanden. Daarmee gaf Red Bull impliciet toe dat het de verkeerde keuze had gemaakt door eerder zowel Verstappen als Ricciardo binnen te halen voor intermediates. Kort daarna verliet de safety car de baan en kon Verstappen, die was teruggevallen tot de zestiende (!) plaats, aan een inhaalrace beginnen.

Die eindigde na een snelle en fe-no-me-na-le opmars - inclusief snelste raceronde - op een ronduit ongelooflijke derde plaats. Intussen was Daniel Ricciardo op dezelfde banden niet verder gekomen dan de achtste plaats. Vooraan was de titelstrijd weer een tikje spannender geworden door de overwinning van Hamilton. Door zijn zege heeft de Brit het gat op zijn teamgenoot Rosberg, die tweede werd, verkleind tot twaalf punten. Toch zal de Duitser van Mercedes zich niet heel erg zorgen maken. Hij heeft over twee weken in Abu Dhabi genoeg aan de derde plaats om voor het eerst wereldkampioen te worden.


UITSLAG Grand Prix van Brazilië

01 Lewis Hamilton Mercedes 71 tours - 3h01m01.335s 2
02 Nico Rosberg Mercedes +11.455 2
03 Max Verstappen Red Bull +21.481 5
04 Sergio Perez Force India +25.346 2
05 Sebastian Vettel Ferrari +26.334 3
06 Carlos Sainz Toro Rosso +29.160 2
07 Nico Hulkenberg Force India +29.827 3
08 Daniel Ricciardo Red Bull +30.486 5
09 Felipe Nasr Sauber +42.620 2
10 Fernando Alonso McLaren +44.432 3
11 Valtteri Bottas Williams +45.292 4
12 Esteban Ocon Manor +45.809 2
13 Daniil Kvyat Toro Rosso +51.192 4
14 Kevin Magnussen Renault +51.555 4
15 Pascal Wehrlein Manor +60.498 3
16 Jenson Button McLaren +81.994 5
17 Esteban Gutierrez Haas DNF 5
18 Felipe Massa Williams DNF 4
19 Jolyon Palmer Renault DNF 3
20 Kimi Raikkonen Ferrari DNF 0
21 Marcus Ericsson Sauber DNF 1
22 Romain Grosjean Haas DNS 0

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS