Formule 1

Droomweekend voor OW Karting; vier bekers bij GK4 in Spa: "Dat is wel heel gaaf"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 oktober 2019 09:41

SPA – OW Karting bewees afgelopen weekeinde op een nat circuit van Spa-Francorchamps dat het een topteam is. De rijders van de formatie van Ricardo Oude Weernink presteerden het om op hun Praga Kart in drie verschillende klassen op het podium te eindigden. Jesse Smeets won het dagklassement in de IAME X30 Senioren-klasse, Jordi Verhagen werd derde in de Open Schakel-klasse en benjamin Mitchell van Dijk werd tweede in de Mini Parilla-klasse.

OW Karting Team Praga NL Praga kart

De dagzege gepakt, dus natuurlijk was Jesse (20) een blij man. Maar zijn blijdschap was misschien nog wel groter dan normaal omdat hij had gewonnen bij zijn debuut in de Senioren-klasse. Normaal gesproken rijdt hij in het Nederlands kampioenschap KZ, een schakelklasse. “Ik wilde het gewoon een keer proberen”, verklaarde de snelle man uit Grave zijn deelname bij de Senioren. “Ik vind dit een leuke baan en ik had een weekend vrij. Super dat ik meteen heb gewonnen. Ik moest wel even wennen aan de rijstijl in een automaat. Het was voor het eerst sinds 2013 dat ik in een automaat heb gereden.”

Jesse Smeets

Succes smaakt altijd naar meer. Toch bleef de snelle Brabander, die derde, tweede en eerste was geworden in de respectievelijke manches, erbij dat het een eenmalige aangelegenheid betrof. “Oké, zeg nooit nooit, maar nu ga ik me weer richten op de KZ.” Voor teambaas Ricardo was de prestatie van Jesse in ieder geval het bewijs dat zijn materiaal erg goed is en zijn rijder echt snel is, want hij toont die snelheid dus in meerdere klassen. Het bewees ook dat OW Karting zijn zaakjes tiptop voor elkaar heeft. “Je moet daar natuurlijk wel iets voor doen, in deze sport komt het echt niet aanwaaien”, zei Ricardo. “Maar alle drie de rijders waren dit weekend sowieso al goed in de vrije trainingen. Jesse en Mitchell pakten poleposition in de kwalificatie en Jordi werd tweede. Dat is wel heel gaaf om te zien.”

Voor Jordi (21) gold trouwens min of meer hetzelfde als voor Jesse. Voor de rijder uit Uden was het eveneens zijn eerste race in de klasse waarin hij uitkwam. In zijn geval was het zijn eerste race in een schakelkart. “Ik ben hier echt heel blij mee. Zeker weten”, zei Jordi die naar de achtereenvolgens derde, derde en vijfde plaats was gesneld in de heats. Hij is wél van plan om voorlopig in deze klasse te blijven rijden. “Hiervoor heb ik tien jaar in een automaat gereden. Schakelen is een heel ander verhaal. Het is echt niet met elkaar te vergelijken.”

Mitchell van Dijk Praga

En dan was er de vanzelfsprekend ook tevreden lachende Mitchell (11) nog. In de heats naar de tweede, tweede en derde plaats gedenderd ging hij ook opgewekt huiswaarts. Zijn resultaten waren zoals gezegd goed voor de tweede plaats in het dagklassement, bovendien was hij de eerste rookie in de klasse. En dus kreeg hij twee bekers uitgereikt. Hij was niet eens echt verbaasd dat hij zo goed had gepresteerd. “Omdat het regende”, verklaarde hij triomfantelijk. “Toen ik vanochtend zag dat het regende, dacht ik meteen: het kon weleens een mooie dag worden.”

Hoewel Mitchell dit jaar nieuw is in de klasse was zijn snelheid niet per se verrassend. Tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 had hij op zijn Praga Kart al eens het dagklassement gewonnen. “En tijdens de vorige ronde van het GK4-kampioenschap in Mariembourg was ik de tweede rookie”, zei hij. “Ik ben tevreden. In de regen ben ik goed op deze baan.” Ook tijdens de laatste ronde van het GK4-kampioenschap, volgende maand op het circuit van Genk, verdedigt Mitchell de kleuren van Praga Kart en OW Karting.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS