Formule 1

Dinand Dokkum beloont topseizoen met kampioenschap bij de X30 Junioren: "Besef moet nog komen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 november 2019 17:02 • Print artikel

GENK – Ja, het was spannend geweest, hij moest nog even vrezen, maar toen het resultaat van de tweede race bekend was, wist Dinand Dokkum dat het niet meer mis kon gaan. Hij werd kampioen in de IAME X30 Junioren-klasse van het GK4-kampioenschap! Het betekende loon naar werken voor de dertienjarige karter uit Reeuwijk die het hele seizoen voorin te vinden was als de prijzen verdeeld werden.

Dinand en Peter Dokkum

Gevraagd of hij zijn gevoelens kon omschrijven reageerde de door McDonald’s Woerden/Gouda/Moordrecht gesteunde rijder met een eenvoudige ‘ik ben wel blij’. Uitzinnig van vreugde was Dinand niet na zijn eerste titel in het karten. Verklaren kon hij dat overigens best. “Het besef moet nog komen”, zei de topper van TK Racing. “Ik realiseer het nog niet helemaal, geloof ik.”

Het was bovendien nog even flink spannend geweest op het circuit van Genk. “In de eerste race was ik wat teruggevallen.” Toen Dinand in de tweede race een opnieuw terugviel, werd het er voor hem niet beter op. “Maar Dréke (Janssen, zijn directe concurrent in de strijd om het kampioenschap, red.) viel ook terug en toen wist ik dat het goed zat.”

Die mindere resultaten hadden, zo bleek later, te maken met een verborgen defect aan zijn kart. “De vrije trainingen gingen daardoor al niet goed. Ik maakte me daar wel zorgen over.” Toen het euvel eenmaal gevonden en verholpen was, was Dinand ouderwets snel. In de derde en laatste race van de laatste plaats gestart werkte hij zich knap naar voren om uiteindelijk naar de veertiende plaats te knallen.

Hoewel de resultaten van zondag niet zijn echte kracht weerspiegelden, maakte dat voor Dinand weinig meer uit toen hij na de derde race uit zijn kart stapte. Want het stond toen echt vast: hij was kampioen! De talentvolle rijder had dit jaar veel podiums gescoord en zat het hele jaar van voren met mooie overwinningen op Mariembourg en Venray. “Ik heb echt een goed gevoel aan het seizoen overgehouden”, zei hij. “Ik heb het gewoon mee gehad; heb goed gereden en slimme keuzes gemaakt met de bandendruk en zo.”

Dinand Dokkum kampioen Iame X30 Junior

Het was voor Dinand zijn tweede seizoen in de Junioren-klasse. Dat hielp natuurlijk ook, wist hij. “En ik heb dit jaar grote stappen gemaakt. Ik heb me als rijder veel verbeterd. Ik heb weer heel veel aan Kurt van TK Racing gehad. Daar ben ik hem echt heel dankbaar voor. Ik kan elk jaar nog kleine verbeterpuntjes vinden. Ik ben een nog betere karter geworden, mede dankzij hem.”

Gevraagd naar zijn mooiste race van het seizoen noemde Dinand zijn tweede deelname aan het WK IAME X30 in Le Mans, vorige maand. “Het was een geweldige ervaring daar weer te rijden, te zien hoe hoog het niveau daar is”, zei hij. “Het is mooi om in zo’n deelnemersveld te mogen racen.”

Met de titel en een hoop meer ervaring op zak maakt Dinand volgend seizoen de overstap naar de IAME X30 Senioren-klasse. Hij keek er al naar uit. “Het is weer een stapje hoger. Dat is altijd mooi. Ik moet ook wel overstappen, want ik word te zwaar voor een Junioren-kart.”

Een maand geleden testte hij al eens een Senior. “Ik vond het heel leuk en ik ging meteen heel goed. Ik reed dezelfde tijden als de jongens die dit jaar vooraan reden in het kampioenschap. De bochten vind ik het moeilijkste omdat de kart zwaarder is. En als je de bocht uit komt is de acceleratie hoger. Daar moest ik wel even aan wennen.”

Welke kampioenschappen hij volgend jaar gaat rijden, wist Dinand zondag nog niet. “Dat zien we nog wel. Nu eerst even op vakantie en daarna gaan we weer elke week trainen!”

Dinand bedankt zijn sponsoren McDonald’s Woerden/Gouda/Moordrecht, Astra Sanitair en Tegels, Baden+ en Xenz.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS