Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Autocoureur Joey Alders verbreekt baanrecord tijdens test en krijgt kans op Formule 3-debuut op Sepang in Maleisië

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 februari 2019 14:10 • Print artikel

Joey Alders debuteert deze maand in de Formule 3. De negentienjarige coureur uit Anna Paulowna komt namens het Chinese/Hongkongse team BlackArts Racing in actie tijdens de laatste ronde van de Winter Series van het Formula 3 Asian Championship. Die wordt gehouden in het weekeinde van 22 tot en met 24 februari op het circuit van Sepang in Maleisië.

Joey Alders BlackArts Racing

Tijdens een test in een Formule Renault 2.0-auto op het circuit van Zuhai in China maakte Joey zoveel indruk dat BlackArts Racing hem prompt de mogelijkheid bood zijn Formule 3-debuut te maken. Op de derde dag van zijn test verbrak hij het baanrecord van de kampioen van de Formule Renault Asia Series van 2016, Josh Burdon. Saillant was dat deze Australiër tijdens de test Joey’s coach en begeleider was.

“Het ging boven verwachting goed”, zei een trotse Joey. “Dat ik op de laatste dag de beste rondetijd reed en het baanrecord van de kampioen van 2016 verbrak, was natuurlijk helemaal super. Hij had al drie jaar ervaring in die auto’s en duizenden kilometers op de baan afgelegd.”

Joey, die vorig jaar het ADAC Formule 4-kampioenschap bij Van Amersfoort Racing reed, was al een paar dagen voor de test naar China afgereisd om te acclimatiseren. Het team gaf hem daarom de kans om al een dag eerder dan gepland in te stappen. Zo kon hij goed het circuit leren kennen en extra meters maken. De hele test verliep vervolgens op rolletjes. Wat heet op rolletjes, op de derde dag reed de talentvolle Nederlander het baanrecord aan flarden. Dat zorgde voor lachende gezichten bij het team. “Ik was meteen snel. Maar dat ik het baanrecord zou breken, had ik nooit gedacht. De teambaas zei: ‘Joey hoort in de F3. Ik wil Joey in de F3.’ Dat was echt heel gaaf.”

Teammanager Bill O' Brien was zeer te spreken over de test van Joey. "Hij heeft grote indruk gemaakt op ons", aldus O'Brien. "Hij beschikt over een groot natuurlijk talent en werkt goed met de data om zijn rondetijden te verbeteren. F3 wordt een nieuwe uitdaging voor hem en we kijken ernaar uit om deel uit te maken van zijn profcarrière."

Joey wordt over een dikke week in Sepang voor de leeuwen gegooid. Het wordt voor hem de eerste keer dat hij in een Formule 3-auto rijdt. Voor het raceweekeinde heeft hij slechts één testdag, daarna moet hij aan de bak tegen gelouterde coureurs. Het wordt voor hem met name een kennismaking met een Formule 3-auto. “Het is gewoon een geweldige kans.”

Uit de test is gebleken dat een auto met veel downforce Joey goed ligt. “Je moet er ballen voor hebben”, zei het talent uit Noord-Holland. “Op een F4-auto zitten wel vleugels, maar je hebt niet heel veel downforce. In een Formule Renault en een Formule 3 is die veel groter. Daar zit mijn kracht, dat ik de snelheid van de auto qua downforce optimaliseer. Ik vind het vet om met zoveel downforce te rijden. Het is echt een stap hogerop. Gaaf dat het in Sepang is. Vroeger reed daar de Formule 1. Ik heb er zelf nog nooit eerder gereden.”

Joey Alders maakt F3-debuut Maleisië

Hoewel de Formule 3-race een grote uitdaging voor Joey zal zijn, blikte hij met vertrouwen vooruit. “Ik heb bij Van Amersfoort Racing in de Formule 4 veel geleerd. Ik heb er de basis geleerd van het rijden met een vleugelauto en ik heb veel geleerd over hoe je moet omgaan met de banden.” Hij oriënteert zich nu op zijn mogelijkheden voor dit seizoen. “Wat het wordt, hangt af van de sponsoring, maar we verwachten snel duidelijkheid. Nu eerst deze superkans in de Formule 3. Ik kan niet wachten!”

Bekijk ook eens de website van Joey: www.joeyalders.nl

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS