Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Nyck de Vries gelooft ondanks hobbels op de weg nog steeds in de Formule 1: "Ik wil niet arrogant overkomen, maar.."

Uitgegeven door Wim Boekel • 31 januari 2019 08:25 • Print artikel

Nyck de Vries werd afgelopen seizoen vierde in de Formule 2. In deze categorie, waar de Nederlander dit jaar wederom in uitkomt, zag hij de complete top 3 met George Russell, Lando Norris en Alexander Albon naar de Formule 1 overstappen. De 24-jarige snelheidsduivel uit Friesland gelooft dat hij ook geschikt is voor de Formule 1. Dat is zijn grootste doel.

Nyck de Vries


“Ik wil helemaal niet arrogant overkomen, maar Norris en Albon waren in mijn ogen echt niet beter dan ik”, zei De Vries tegen het Friesch Dagblad. “Norris won maar één race, Albon won er vier en ik won er drie. Maar dat is geweest. Dit jaar wil ik revanche nemen en voor het kampioenschap gaan met ART. Daarmee dwing ik mijn eigen kans af. De laatste zeven kampioenen zijn allemaal gepromoveerd naar de Formule 1. Garanties heb je nooit in het leven, maar als je al die statistieken naast elkaar legt mag je het wel voorzichtig aannemen. Het systeem zou niet in leven kunnen blijven als een kampioen niet promoveert.”

De Vries schuwt het dus niet om de druk op te zoeken, omdat het lijkt dat hij dit jaar de titel moet gaan pakken in de Formule 2. “Dat zou je zeggen, maar gevoelsmatig sta ik er een stuk relaxter in dan vorig jaar”, vertelde De Vries over de mogelijke druk. “Ik heb de ervaring van vorig seizoen en weet wat ik nu wel en niet moet doen. Het zal weer een hevige strijd gaan worden met jongens die nieuw zijn dit jaar.”

Nyck de Vries karting

De droom van de coureur om de Formule 1 te halen, staat dus nog fier overeind. Toch is de droom totaal anders uitgepakt dan toen hij in de karts reed, zo onthuld de ART-coureur. “Toen we allemaal nog jong waren en in de kart zaten, stelde je het je wel anders voor”, zei Nyck. "Als er op dat moment iemand had gezegd dat het er acht jaar later zo voor zou staan als nu, dan was dat denk ik een stuk moeilijker te accepteren geweest dan inmiddels het geval is. Met zo’n 70 procent van de huidige F1-grid ben ik opgegroeid. Natuurlijk is het wel eens frustrerend om te zien dat zij er nu wel zijn en ik niet, maar iedereen bewandelt zo zijn eigen pad, voor de een gaat het wat makkelijker dan de ander."

"Een paar jaar geleden was mijn keuze voor McLaren het beste, maar toen de prestaties van het team afnamen verloor het sponsoren en moest er gekort worden op bepaalde budgetten. Dat heeft niet meegeholpen in mijn traject. Maar ik ben er wel trots op hoe ik de afgelopen jaren heb overleefd en dat ik er nog altijd bij ben. Dat het nog niet is gelukt, gaat absoluut niet ten koste van mijn geloof in mijn kansen in de Formule 1. Als je dat geloof niet hebt, kun je er beter mee stoppen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS