Dakar

Teun Stam en René Bargeman kijken ogen uit in de Dakar Rally: "Maar het is en blijft tricky"

Uitgegeven door Johan Vis • 14 januari 2020 04:01

Het was een bende in de proef van de achtste etappe van de Dakar Rally 2020. Teun Stam en René Bargeman keken hun ogen uit onderweg. Zelf ondervonden de mannen van Schijf Rally nauwelijks problemen in de 477 km lange lus rond Wadi Al-Dawasir. Ze bereikten het bivak ruimschoots voor het donker. “Net te laat voor de lunch”, grinnikte Stam.

Stam en Bargeman

Teun Stam is wel wat gewend uit de jaren dat hij als snelle service met een truck in de Dakar reed. Er kwamen in de achtste etappe wel wat herinneringen boven, de puinhopen in de duinen aanschouwend. “Er was genoeg te zien onderweg”, vertelde Stam. “Trucks vast bovenop een duin of onderin een pannetje, auto’s die gerold waren, zelfs bij de finish nog. Eentje van De Rooy (Janus van Kasteren, red) stond bovenop op een punt met de wielen los. De truck van Martin van den Brink stond stuk op een vreselijke rotplek. Daar konden we bijna niet omheen, maar met een rondje draaien lukte het wel.”

Stam kwam er redelijk tot goed doorheen. Af en toe moest hij een paar keer opnieuw aanzetten om boven te komen. “We hebben soms een beetje zitten knoeien, maar verder was het een probleemloze etappe. Het waren best stevige duinen, maar heel los zand. Dan moet je niet de pech hebben dat je in een diep gat terecht komt. Je moet zorgen dat je blijft rollen; dat was niet altijd vanzelfsprekend.”

Omdat de motoren en quads niet van start gingen, vanwege het overlijden van motorrijder Paolo Gonçalves gisteren, vertrokken de auto’s een uur eerder dan gebruikelijk. Dat kwam Stam prima uit. “Vroeg vertrekken, betekent ook vroeg binnen. We hebben net niet hard genoeg gereden om nog te kunnen lunchen in het bivak. Geeft niet, we hebben zelf wat worstjes gemaakt.”

De negende etappe wordt weer een lange dag. Stam kijkt er toch wel enigszins bezorgd naar uit. Hij finishte vandaag als 54ste – staat 50ste in het klassement – en eerder starten zit er niet in. “Uit de problemen blijven is de eerste opdracht, elke dag, maar we zullen ook moeten doorrijden. In de duinen rijden in het donker wil je liever niet. Het heeft wel iets, maar het is en blijft tricky. Vorige week hebben we natuurlijk best wat problemen met de auto gehad. De problemen met de vooras die toen zijn ontstaan, kunnen we niet goed oplossen. De auto doet het goed en we kunnen zorgen dat het allemaal vast zit als we vertrekken, maar het moet ook vast blijven zitten. Overmorgen is de marathonetappe: dan hebben we ’s avonds geen serviceteam. Daar moeten we eens goed over nadenken en keuzes maken.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS