Dakar

Stam gedraagt zich: "Als je geen gekke dingen doet in de duinen, heb je ook geen problemen"

Uitgegeven door Johan Vis • 11 januari 2020 17:04 • Print artikel

Teun Stam geeft het lachend toe: de eerste dagen van de Dakar 2020 wilde hij misschien iets te veel. “Meer dan er in het karretje zit.” Maar in de zesde etappe, gedroeg hij zich voorbeeldig. Dat resulteerde in een vlekkeloze rit die eindigde op de 54ste plaats.

Teun Stam Dakar 2020

De 477 km van Ha’il naar Riyad waren Teun Stam en René Bargeman uitstekend bevallen. Net bij het invallen van de schemering kwamen ze aan de finish, allebei met een grote grijns op het gezicht. “Het was een gigantisch mooie proef”, vond Stam. “Zand, snelle paden, kleine duintjes, wat hogere en een paar serieuze duinen waar je voor moest knokken. Dat vind ik leuk, duinen waar je voor moet knokken.”

De Toyota deed het prima in die duinen. “Maar als je geen gekke dingen doet in de duinen, heb je ook geen problemen”, wist Stam. “En ik heb me keurig gedragen. Onze auto is betrouwbaar – daar hebben we voor gekozen – maar niet heel snel. In de duinen laten we het niet liggen, maar op die snelle paden wel. Het was soms een racebaan. Daar is het karretje niet voor gemaakt en daar moeten we genoegen mee nemen.”

Met een schuin oog naar het programma voor de tweede week kijkend, kan Stam zich verheugen. De Dakar-organisatie belooft nog veel meer zand en vooral ook duinen. De auto wordt daarom op de rustdag helemaal nagekeken en geprepareerd voor wat er nog gaat komen. “Het worden lange dagen, flinke afstanden, en veel zand. Lange dagen, dat vind ik niet erg. Je hoeft ook geen geluk te hebben, als je maar geen pech krijgt op het verkeerde moment.”

Het Schijf Rally-team blijft lekker op het bivak in Riyad. Een hotel hoeft niet voor Stam. “We hebben alles bij de hand: koffie, een douche met warm water, we kunnen een wasje doen. Dat is wel nodig, want erg prettig ruiken doen we niet meer. Maar zondag staan we er weer, helemaal fris en fruitig.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS