Dakar

Petronas Team de Rooy kan herstellen op de rustdag in Dakar: "Heerlijk door de duinen gelaveerd"

Uitgegeven door Johan Vis • 11 januari 2020 14:10 • Print artikel

Aanvankelijk kwam Team de Rooy kopman Janus van Kasteren op de vijfde plaats in de uitslag te staan – daar was hij al heel blij mee. Later bleek echter dat er foutje was gemaakt met de start vanaf de verplichte pauze en die tijd – 2 minuten – kreeg Van Kasteren terug. De tijd werd zodoende gecorrigeerd naar 13.55 en dat leverde de vierde plaats op. In het klassement verandert de zesde plaats niet. In datzelfde klassement staan Petronas Team De Rooy Iveco-rijders Albert Llovera en Michiel Becx respectievelijk veertiende en zeventiende. Vick Versteijnen staat niet meer in het klassement, maar behaalde in de etappe een keurige dertiende tijd.

Dakar 2020 Petronas Team de Rooy
Het vooruitzicht is dat er in de tweede week van de Dakar nog veel meer zand en duinen komen. Van Kasteren kijkt ernaar uit. “Ik denk dat ik in dat terrein ook nog wel kan inlopen op Loprais en Macik. Vandaag stak ik Macik ook voorbij. Ik heb het voordeel dat ik nog drie Iveco’s achter me heb. Zij hebben niemand en zullen ook zeker elkaar niet gaan helpen.”

Vick Versteijnen reed de hele dag rond de elfde plaats, maar kwam uiteindelijk met de dertiende tijd over de finish. Een gebroken stuurstang 5 kilometer voor het einde kostte net even tijd en vanwege de noodreparatie die moest worden uitgevoerd moest Versteijnen de slotkilometers rustig aan uitrijden. Het mocht de pret van de etappe niet drukken. “Het was een schitterende proef. Gisteren was al mooi, maar vandaag was het nog mooier. Snelle stukken werden afgewisseld met duinen. Daarvoor moest je meteen scherp zijn, snel omschakelen: bandenspanning omlaag en klimmen maar. We hebben heerlijk door de duinen gelaveerd.”

Ook Michiel Becx had schik in de proef. “Alleen maar zand gezien vandaag, geen enkele steen. En ik heb ze niet gemist ook.” Het was voor het eerst dat hij met de Iveco Trakker tegen serieuze duinen op moest, maar het ging hem goed af. “We moesten er gewoon even aan wennen. Met de truck moet je met andere snelheden en onder een andere hoek naar boven dan met de auto of de buggy. Twee keer hebben we even opnieuw moeten aanzetten, maar overal zijn we goed boven gekomen.”

Becx moest één keer in actie komen als snelle assistent. Teamgenoot Albert Llovera stond een paar kilometer voor de finish zonder diesel. “Daar moesten dus even een paar kannen worden bijgevuld. Dat stelde verder niet zoveel voor.” Llovera kwam met de achttiende tijd aan de finish, Becx met de negentiende, beide op exact 1.19.47 van etappewinnaar Karginov.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS