Dakar

Op naar Spanje, de tweede Cross Country rally voor Erik van Loon: "De stages zijn dit jaar anders"

Uitgegeven door Johan Vis • 17 juli 2018 08:58 • Print artikel

Aanstaande vrijdag start de favoriete Baja van Erik van Loon, de Baja Aragon in de omgeving van Teruel in Spanje. Samen met Wouter Rosegaar gaat hij de tweede Cross Country rally van dit seizoen rijden. Na de pech in Qatar aast Van Loon op een revanche met de Toyota Hilux. In een interessante mix van deelnemers gaan Van Loon en Rosegaar voor het podium, maar niets is zeker in Spanje.

Op naar Spanje, de tweede Cross Country rally voor Van Loon in 2018

Van Loon kan niet wachten om weer in de Hilux te stappen: “Het blijft een vette auto: dat geluid, de beleving en natuurlijk de vering en demping. We zijn al vaak in Spanje geweest en daar gebeurt altijd wel iets. Er zijn jaren geweest waar de complete Dakar top aan de start stond, dit jaar zijn het vooral de deelnemers aan de FIA World Cup die nog kans maken op de titel. De snelheid zal dus erg hoog liggen. We beginnen op donderdag met een test om weer in het ritme te komen en op vrijdag gaat de rally beginnen.”

De stages zijn dit jaar anders dan in de voorgaande jaren: “Dat maakt het nog leuker. We kennen daar de omgeving en je hebt zoveel mogelijkheden om een stage uit te tekenen. Voorgaande jaren waren de proeven op zaterdag en zondag voor een groot deel hetzelfde, nu hebben ze verschillende. Twee op zaterdag en eentje op zondag en natuurlijk op vrijdag de proloog. De uitslag van de proloog bepaalt de startvolgorde voor de rest van het weekend.”

Van Loon en Rosegaar hebben startnummer 206 gekregen. De proloog start vrijdag om 18:21 en gaat over 12,8 kilometer, aansluitend wordt door de top tien de startposities gekozen. Zaterdag start de eerste proef om 8:03 en gaat over 215 kilometer, om 13:25 volgt er een stage van 154 kilometer. Op zondag wordt de rally afgesloten met een proef van 127 kilometer die begint om 11:25. De podiumceremonie zal rond de klok van 17:30 zijn.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS