Dakar

Kees Koolen had kapotte versnelling en ketting en een flinke buiteling: "Quad rolde over me heen 200 meter naar beneden"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 9 januari 2018 13:21 • Print artikel

Het zat Kees Koolen niet mee in de derde etappe van de Dakar Rally 2018. Er zat van alles tegen en de Nederlander die goed van start ging in de eerste twee dagen van de Dakar 2018 verloor veel tijd. Toch is nog niet alles verloren en houdt hij moed om de strijd aan te gaan voor een goede klassering.

Dakar 2017 Kees Koolen


"Dag 3 Dakar 2018 was niet mijn dag", liet Koolen weten. "Dertigste in de etappe en 13e in algemene stand. Tot km 40 reed ik met Cavigliasso op. We reden om beurten 10 km op kop en het tempo was hoog. Copetti was 3 minuten voor ons gestart en we hadden hem al in beeld. Bij km 42 moesten we door een woest gebied met veel grote stenen, fesh fesh en overal diepe geulen. Al meteen bij het uitkomen van de eerste geul geef ik gas en de quad doet niks; ketting er afgelopen. Ik had waarschijnlijk een steen geraakt. De ketting zat vast om het voortandwiel tegen de schakelwals en was bijna niet los te krijgen. De kettinggeleiders zaten scheef. Dus ik moet ergens een steen hard geraakt hebben."

Gelukkig voor de Nederlander kwam hulp toch snel ter plaatsen en kon na wat tijdverlies het euvel verholpen worden. "Jurgen van den Goorbergh reed niet ver achter mij en stopte meteen om te helpen", geeft Koolen aan" Pas na 25 minuten was de ketting los en lag er weer op. Ik reed weg en 30 meter verder viel de ketting er alweer af. Jurgen reed verder want een nieuwe ketting er op leggen lukt wel. Al 5 minuten later kwam Bastiaan er aan dus die heeft nog even geholpen. Na het voorval heb ik nog even rustig aan gedaan want het blok schakelde niet goed."

Niet alleen de ketting was een probleem voor de Barren-Race, ook de versnelling was beschadigd. "De versnellingspook was ook flink verbogen. De eerste 15 kilometer moest ik met de hand terugschakelen maar daarna deed hij het weer goed. Bij de tankstop op km 80 was het chaos. Wellicht krijg ik daar nog 15 minuten tijd terug. Daar hebben we nog even de versnellingspook vervangen en weer een nieuwe ketting in mijn kist gedaan. Op km 186 was een hoge en lange afdaling vanaf een duin naar het strand. Natuurlijk moest ik daar ook nog even handstand afstappen en de quad rolde over me heen 200 meter naar beneden. Dat was geen slimme actie. Maar buiten wat spierpijn aan mijn bovenbeen gelukkig geen schade."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS