Dakar

Ervaring komt goed van pas in Dakar 2019, maar toch: "Elke dag is een nieuwe verrassing"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 9 januari 2019 16:42 • Print artikel

Een jaar geleden kwam Gerrit Zuurmond pas de volgende ochtend in het bivak aan, na een vreselijke tweede etappe waarin alles mis ging. Hoe anders staat het Rainbow Truckteam er nu voor in het bivak van San Juan de Marcona in de Dakar Rally van 2019: voor het donker uit de duinen, geen centje pijn aan de auto en gewoon keurig de 21ste tijd gereden.

Dakar 2019


“Vorig jaar was het een heel slechte dag voor ons”, herinnerde Zuurmond zich. “Maar daar hebben we veel van geleerd en de situatie is nu volledig anders. De ervaring van jaren in combinatie met een nieuwe, snellere truck komt nu goed van pas. Dan merkte ik onderweg echt wel. Eenvoudig was de 342 kilometer lange proef zeker niet. De ondergrond was bijzonder gevarieerd en daardoor was het goed opletten. Lange zandvlaktes, grote duinen, maar ook van die kleintjes, waardoor we zaten te schudden in de truck”, vertelt Zuurmond. “Het was een mooie etappe, maar wel erg intensief. Ik ben de hele tijd heel druk geweest met goed opletten.”

Iets voor tienen lokale tijd (16.00 uur Nederlandse tijd) begint Rainbow aan de derde etappe. Die zal vanwege de lengte niet minder intensief zijn, maar Zuurmond verwacht dat ie niet erg moeilijk zal zijn. “Een proef van 331 kilometer waar nog 455 kilometer verbinding achteraan zit, moet haast wel een snelle etappe zijn. Maar de ervaring leert ook dat je daar nooit zomaar vanuit moet gaan. Elke dag is een nieuwe verrassing.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS