Dakar

"De grootste klotedag die ik heb meegemaakt! Het was niet te doen!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 januari 2020 04:19 • Print artikel

Het kostte Jan en Ben van de Laar moeite om twee zinnen uit te spreken zonder vloeken. De vierde etappe van de Dakar Rally was voor Team Fried van de Laar Racing een drama van begin tot eind, vonden de broers. Desondanks brachten ze de truck met de zeventiende tijd over de finish, na 453 km afzien.

Team Fried van de Laar Racing

Drie positieve noten konden de heren Van de Laar in het verhaal ontdekken: de zeventiende tijd, dat de truck heel was gebleven en het feit dat de dag erop zat. Jan: We zijn de truck niet uit geweest. Nog geen band kapot gehad, niks. Dat is goed, want er is veel materiaal afgeschreven. Zelfs aan de finish zijn we er niet uit gegaan: we kijken in het bivak wel wat ie te lijden heeft gehad. Zo op het eerste gezicht valt het me alleszins mee. Het model is nog steeds vrachtwagen. Het ziet er beter uit dan ik had verwacht.

De etappe van Neom naar Al-Ula omschreef Jan van de Laar als de grootste klotedag die ik heb meegemaakt. Het was niet te doen. Vanaf het eerste tot het laatste moment drama: rotsen, stenen, bergpasjes die met de truck simpelweg niet te doen waren. Het was echt niet te geloven.

Navigator Ben was het met zijn broer eens: Er waren stukken die z slecht waren dat je niet harder dan 20, 30 km/uur kon. Het was alleen maar emotie in de cabine. We zaten f met zn drien te schelden en te vloeken f te schaterlachen omdat we niet konden geloven dat het z slecht was. Er kwam geen einde aan. Het bleef maar doorgaan.

Pas bij aankomst in het bivak kwam de rust een beetje terug, toen het resultaat best goed bleek te zijn. In het klassement staat het team nu achttiende, wat ook lang niet verkeerd is. En het wordt beter. De ergste stenenpartijen lijken achter de rug te zijn. In de etappe 5 van de 2020 Dakar zit bijvoorbeeld voor bijna de helft zand. Echt zand. En dat ligt de broers Van de Laar uitstekend.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS