Dakar

Dakar Rally gaat volgens plan voor Bernhard ten Brinke: "De auto is een feest om mee te rijden"

Uitgegeven door Johan Vis • 8 januari 2019 09:03

De openingsetappe van de Dakar Rally 2019 heeft Toyota fabriekscoureur Bernhard ten Brinke de achtste plaats gebracht. De zwaarste rally ter wereld ging van start met een special stage van 84 km rondom Pisco. “Ik ben heel tevreden. Het liep helemaal volgens plan. We hebben in beheerst tempo gereden en geen tijd verloren. Dat is het allerbelangrijkste.”

Bernhard ten Brinke

De Dakar organisatie A.S.O schotelde de deelnemers maandag een korte maar krachtige openingsetappe voor. Al direct na de start moesten de eerste reuzenduinen worden bedwongen. “Het was direct weer genieten. We sneden snel maar beheerst door de duinen”, meldde de Nederlandse fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing.

Na de duinen werden Bernhard, zijn Franse navigator Xavier Panseri en de Toyota Hilux gegeseld in drooggevallen rivierbeddingen bezaaid met (grote) stenen. “Om het risico op lekke banden te vermijden, hebben we het tempo iets laten zakken.” In de tweede duinenstrook bleek het eveneens oppassen voor de Toyota-equipe wegens de verraderlijke afstappen. “Beheerst rijden was het devies.”

In de snelle slotkilometers vloerde Bernhard het gaspedaal van de Toyota Hilux V8 weer wat nadrukkelijker, zodat aan de finish de 8e tijd werd geklokt (op 3:19 min van dagwinnaar en Toyota-teamgenoot Nasser Al-Attiyah). “Dit was een goede aftrap”, concludeerde de coureur uit Zeddam. “Xavier leverde perfect werk, de auto is een feest om mee te rijden en we staan er goed bij. Dinsdag wordt namelijk een heel andere dag; een dag waarin we niet praten over seconden of minuten.”

Die tweede etappe gaat van Pisco naar San Juan de Marcona. Na een verbindingsroute van 211 km wacht een special stage van 342 kilometer. De organisatie voorspelt dat de navigatoren op de proef zullen worden gesteld op de weidse en open vlakten. De uitdaging wordt nog eens vergroot omdat de auto’s als eerste de piste op gaan. Nog vóór de motoren. Bernhard en Xavier vertrekken morgen als achtste.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS