Dakar

Dakar Quads: Kees Koolen vergeet in alle haast iets belangrijks: "Zoveel ervaring en dan doe je zoiets doms"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 10 januari 2018 13:17 • Print artikel

Na een formidabel start in de veertigste editie van Dakar Rally, verliepen dag drie en vier moeizaam voor Kees Koolen. De Nederlandse Quad-rijder beleefde een moeilijke vierde etappe. Ondanks de problemen en een finish op de vijftiende plaats heeft hij nog steeds de juiste motivatie.

Dakar 2018 Kees Koolen

Koolen zag het als een moeilijke dag maar hij was tevreden. "Vijftiende en elfde in tussenstand", zei de Barren-Racer coureur resumerend na de vierde etappe. "Gisteravond had ik er een hard hoofd in dat ik vandaag gewoon lekker zou kunnen rijden nadat de quad gisteren op mn bovenbeen gevallen was, maar dankzij de hulp van Frank had ik vandaag tijdens het rijden geen last van mijn been. We moesten starten in groepen van 15 motoren en quads tegelijk."

"Door mijn slechte uitslag van gisteren na de problemen met de ketting startte ik in de voorlaatste groep", ging Koolen verder met zijn verhaal. "En dus moest ik helemaal van achteren komen. Dat viel tegen doordat we erg veel stof hadden en smalle paden in canyons waar het stof bleef hangen. Toch heb ik nog wel zon 60 motoren en quads ingehaald. Al gaat dat niet snel want met iedere rijder ben je toch een paar minuten bezig voordat je in het stof voorbij bent. Als een mindere motorrijder ziet dat er een quad achter zit gaan ze harder rijden. Want zon quad geeft wel zoveel stof. Alleen harder rijden dan je kunt, hou je niet lang vol. Dus na een paar minuten geven ze het dan op. Je wilt natuurlijk ook niet het risico hebben om zoals Despres op een grote steen te rijden die je niet ziet of in een gat door het stof."

"Al ben ik nog wel een keer gerold over een kleine hoop zand die opdoemde uit het stof van een collega quad-rijder die er niet aan wilde denken mij voorbij te laten. Zo werd ik meteen ook weer door vijf motoren ingehaald terwijl ik weer onderweg ging. Tien kilometer verder kon ik de quad alsnog voorbij in de duinen"

Dakar 2018 Kees Koolen


De vijftiende positie geeft hem een goed uitgangspunt voor de vijfde etappe: "Gelukkig zit ik weer verder naar voren en kan ik hopelijk weer een wat hoger tempo gaan rijden", aldus de gemotiveerde Koolen.

Niet alleen stof en technische problemen leverde Kees tijdverlies op. Zonder water sta je nergens en is een must om dat bij te hebben. Hier kwam de Nederlander al snel achter: "20 kilometer na de tankstop wilde ik drinken en ik merkte tot mijn schrik dat ik mn rugzak met Camelbak bij de tankstop had laten liggen. Ach, het was nog maar 180 kilometer met vooral duinen bij 30 graden. Bij de CPs heb ik iedere keer een flesje water gedronken. Echter de medics wilden dat ik stopte omdat ik geen waterzak bij had. Na een minuten durende felle discussie en nadat ze mijn ogen, evenwicht en pols hadden gecheckt mocht ik toch weer verder. Tja; dan heb je zo veel ervaring en doe je zoiets doms..."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS