Dakar

Dakar 2020: Karginov boekt tweede ritzege, exit Nikolaev, Van Kasteren knap vijfde + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 10 januari 2020 14:41

Riyadh – De zesde etappe van de Dakar Rally is bij de trucks gewonnen door Andrey Karginov. De Russische Kamaz-coureur had 4:56:18 nodig voor de special over 477 km tussen Ha-‘il en de hoofdstad Riyadh. Achter hem eindigden Anton Shibalov en Siarhei Viazovich op de tweede en derde plaats. Eerder won de leider in het klassement de derde etappe. Van de Nederlanders was Janus van Kasteren in goede vorm. Op ruim een kwartier legde hij beslag op de vijfde plaats in het dagklassement.

Andrey Karginov

De zesde etappe was de laatste voor de rustdag op zaterdag en net als donderdag kregen de coureurs veel zand en duinen voorgeschoteld. De rustdag werd niet gehaald door Eduard Nikolaev. De winnaar van de laatste drie Dakar-edities in Zuid-Amerika had al veel problemen gehad en na een vroeg mechanisch defect hield de ervaren Rus het voor gezien.

Problemen waren er ook voor Pascal de Baar. Verhalen langs de route melden een kapot achterdifferentieel en lange tijd kwam er geen tussentijd door bij het tweede meetpunt na 107 kilometer. Op dat punt was Karginov de snelste rijder op de route en hij bouwde zijn voorsprong steeds verder uit. Het verschil aan de finish met Shibalov bedroeg aan de finish 4:21. Viazovich gaf in zijn MAZ-truck 12:32 minuten. De top 3 van vandaag is bij het ingaan van de rustdag ook de top 3 van het klassement.

Van Kasteren reed de hele dag op de vijfde plaats rond. In het klassement staat de rijder van Team De Rooy inmiddels op de zesde plaats. Zijn achterstand op de top 3 bedraagt ruim 2 uur, maar mogelijk kan de Brabander de Tsjechen Ales Loprais en Martin Macik nog bedreigen.