Dakar

Dakar 2020 en de schade bij thuiskomst: lelijke wond in de lies, gebroken neus, twee gebroken ribben en een fikse hersenschudding

Uitgegeven door Johan Vis • 11 januari 2020 19:39 • Print artikel

Op de derde dag van de Dakar Rally 2020 uitgeschakeld worden, was niet wat Olaf Harmsen zich ervan had voorgesteld. Na een paar dagen ziekenhuis in Tabuk en Riyad is Harmsen inmiddels weer thuis in Vinkel. De schade: een lelijke wond in de lies, een gebroken neus, twee gebroken ribben en een fikse hersenschudding.

Dakar Rally

Wat er precies gebeurde waardoor hij ten val kwam in die derde etappe weet Harmsen niet meer. “De eerste twee dagen reed ik met een voorhoofdsholteontsteking en zat ik niet lekker in mijn vel”, vertelt hij thuis op de bank. “Met twee dagen stenen deed ik ook heel voorzichtig. Maar op de derde dag had ik voor het eerst geen last van die voorhoofdsholteontsteking en we kwamen in een stuk met zand. Ik ging hartstikke lekker en durfde het gas open te doen. Ik weet nog dat ik naar een andere rijder toe reed. Daarna ging het licht pas weer aan toen de artsen langs het parcours me wakker maakten. Dat ik niet weet wat er is gebeurd, zit me wel dwars. Ik wil graag leren van de fouten die ik maak, maar ik weet nu niet of ik iets fout heb gedaan en wat. Ik weet alleen dat het een vreselijke crash moet zijn geweest, gezien de verwondingen die ik heb.”

De wond in zijn lies is een lelijke. “Het is geen mooie snee, het is echt opengereten. Daarom is er een drain in gegaan om het schoon te houden. Maandag komt de dokter om te kijken of die drain en de hechtingen eruit kunnen. Verder heb ik vooral veel last van de hersenschudding. Ik slaap veel en lig 75 procent van de dag plat met barstende hoofdpijn. Die is zo erg dat ik van mijn neus en ribben eigenlijk nauwelijks last heb.”

Toch kijkt Harmsen ook al naar de toekomst. De Dakar uitrijden is nog niet gelukt, dus hij wil zeker een nieuwe kans. “Het is niet af, ik heb iets goed te maken. Liefst in 2021 al. Dat gaat de financiële en sportieve uitdaging worden nadat ik weer gezond ben. Dat kan nog wel even duren, maar ik kijk graag vooruit.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS