Dakar

Dakar 2020: De kopman van Team de Rooy moest afrekenen met problemen: "Dan zie je niks meer!"

Uitgegeven door Johan Vis • 9 januari 2020 19:09 • Print artikel

De vijfde etappe van de Dakar 2020 was lang geen onaardige dag voor Petronas Team De Rooy Iveco. Wat wel meetelt is de tiende plaats voor Janus van Kasteren, die daarmee opklom naar de zesde plaats in de algemene rangschikking. Van Kasteren had geen vlekkeloze dag, maar was toch tevreden. In de 353 km lange wedstrijdproef van Al-‘Ula naar Ha’il moesten hij en zijn bemanning drie keer uit de cabine. Dat kostte tijd, zodat de #505 Iveco op uiteindelijk 45.30 van dagwinnaar Dmitry Sotnikov aan de finish kwamen.

Dakar 2020: Team de Rooy

Het eerste probleem was een kapotte schokbreker. “Dat moet gewisseld worden, anders maakt ie de rembooster kapot”, legde Van Kasteren uit. “Maar het wisselen van een schokbreker kost zeker evenveel tijd als een band wisselen.”

Het volgende probleem was dat de motorkap van de Powerstar los raakte, waardoor die tegen de voorruit sloeg. “Dan zie je niks meer, dus dat hebben we vastgezet met spanbanden. Maar de kap was aan de voorkant afgebroken en bij de cabine zit het vast met elastieken, dus dat kwam weer los. Toen hebben we de kap er maar afgehaald en aan de kant gelegd, goed in het zicht in de hoop dat iemand ‘m meeneemt – Michiel Becx of de bezemwagen.”

Met drie keer uit de cabine verloor Van Kasteren dus tijd, maar verder ging het goed. De Veldhovenaar was zeer te spreken over het vermogen en het koppel van de Iveco in het zware zand in het tweede deel van de etappe. “Ze hadden gezegd dat er duinen zouden zijn, maar die heb ik eerlijk gezegd niet gezien. Het was eerder een zware tankbaan, met lange klimmen in zwaar zand. Daar zijn de Kamazzen goed in, maar de Iveco ook. Ik heb Martin van den Brink twee keer ingehaald in dat terrein.”

Tegen de drie Kamaz-trucks vooraan was niet op te boksen. Daar heeft Van Kasteren zich bij neergelegd. In het klassement staan er echter nog maar twee vooraan. Sotnikov had in de eerste dagen al problemen, vandaag stond Nikolaev stil op de proef. “Viazovich met de MAZ is ook snel, dus laten we er realistisch gezien vanuit gaan dat het om plaats 4 gaat nu. Dat gaat tussen mij, Loprais en Macik. We zijn nog niet halverwege, er komt nog een boel zand aan. Alles is nog mogelijk.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS