Dakar

Dakar 2019: Sebastien Loeb pakt vierde dagzege, waarschijnlijk einde Dakar voor Bernhard ten Brinke + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 15 januari 2019 20:15 • Print artikel

Sebastien Loeb heeft de achtste etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Franse Peugeot-coureur vertrok een stuk later dan zijn concurrenten, maar wist de snelste tijd op dat moment van Nasser Al-Attiyah ruim te verbeteren. De Qatarees werd op 7:27 tweede, maar verstevigde daarmee wel zijn leiding in het algemeen klassement. Voor Bernhard ten Brinke zit de Rally in Peru er zo goed als op door een kapotte versnellingsbak en kapotte motor. Zij staan vast in de duinen in de buurt van finishplaats Pisco.

Bernhard ten Brinke


De achtste etappe tussen San Juan de Marcona en Pisco kende een verbindingsdeel van 215 kilometer en een special over 360 kilometer. Het was wederom een verraderlijke etappe met een snel begin, zachte duinen en moeilijke navigatie. Carlos Sainz startte snel, maar viel stil en uiteindelijk ver terug doordat hij geen stuurbekrachtiging meer had.

Al-Attiyah leek vervolgens op de overwinning af te stevenen door sneller te zijn dan zijn concurrenten, maar hij zag de veel later gestarte Loeb toch nog onderdoor duiken. Voor de Toyota-coureur uit Qatar betekende zijn tweede plaats wel goed nieuws voor het klassement. Nani Roma, Stephane Peterhansel en Sebastien Loeb wisselen voortdurend stuivertje achter hem, maar Al-Attiyah rijdt het meest constant en heeft nu een voorsprong van ruim drie kwartier.

Etappewinnaar van maandag Peterhansel mocht het spits afbijten en had moeite met navigeren. De Fransman had geen sporen voor zijn Mini waarmee hij de route van anderen kon volgen. Zijn tijden lagen in het begin niet ver van de kop, maar daarna ging het mis. “Het eerste stuk was snel en we waren als eerste in de duinen”, zegt Peterhansel bij Rallymaniacs. “De navigatie was ingewikkeld zonder tracks om te volgen. Toen we de eerste keer vast zaten, verloren we ongeveer 10 minuten. Daarna hebben we een beetje gepusht, maar kwamen we nog een keer vast en verloren we weer 10 minuten. Het was niet gemakkelijk. Het zand was erg zacht en met weinig tracks was het lastig om de goede te bepalen. Het was geen goede dag voor ons.”

Loeb had maandag tijd laten liggen, vertrok later en had dus wel verschillende sporen om uit te kiezen. De Fransman had geen tijd bij waypoint 4 staan, maar werd wel als winnaar van de etappe uitgeroepen. Loeb ging in het klassement Peterhansel voorbij en staat nu derde achter Nani Roma. Van de klassementsmannen was het ook een slechte dag voor Cyril Despres. De Mini-coureur stond vlakbij Bernhard ten Brinke stil, kon zijn weg wel vervolgen, maar verloor meer dan een uur.

Voor Bernhard ten Brinke verliep de dag rampzalig. In het begin noteerde de Toyota-coureur nog wel snelle tijden, maar viel vervolgens terug naar een half uur achterstand. Niet veel later meldde het team dat de Toyota stil was komen te staan met een kapotte versnellingsbak en mogelijk een kapotte motor. “Waarschijnlijk einde Dakar”, was de conclusie op Twitter.

Uitslag achtste etappe San Juan de Marcona – Pisco:
1	Sebastien Loeb (Peugeot) +3.54:53
2 Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 7:27
3 Jakub Przygonski (Mini) + 15:15
4 Giniel de Villiers (Toyota) + 15:55
5 Nani Roma (Mini) + 15:57
6 Martin Prokop (Ford) + 28:36
7 Stephane Peterhansel (Mini) 31:41
8 Cyril Despres (Mini) + 1:02:53


Algemeen klassement na de achtste etappe:
1	Nasser Al-Attiyah 29.15:50
2 Nani Roma (Mini) + 46:29
3 Sebastien Loeb (Peugeot) + 46:45
4 Stephane Peterhansel (Mini) + 53:30
5 Cyril Despres (Mini) + 2.15:27
6 Jakub Przygonski (Mini) + 2.19:50

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS