Dakar

Dakar 2019: Nasser Al-Attiyah bezorgt Toyota eerste Dakar-zege, Carlos Sainz wint slotetappe + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 17 januari 2019 16:12 • Print artikel

Het slotstuk van de Dakar Rally van 2019 is gewonnen door Carlos Sainz. De Spaanse titelverdediger kwam deze Dakar veel in de problemen in zijn Mini en liep al uren achterstand op, maar kan door de overwinning in de tiende etappe alsnog met een redelijk gevoel terug naar huis. De leidende positie van Nasser Al-Attiyah kwam geen moment in gevaar. De Qatarese Toyota-coureur pakte zo na 2011 en 2015 voor de derde keer de eindzege. Het betekende bovendien de eerste eindzege voor Toyota in de legendarische rally.

Nasser AlAttiyah


De laatste etappe ging van Pisco terug naar de Peruviaanse hoofdstad Lima en kende een special over 112 kilometer. Gestart werd in omgekeerde volgorde van het klassement, wat inhield dat Al-Attiyah als laatste van start ging. Ondanks de kortere afstand was de proef nog redelijk verraderlijk. Hoge duinen moest genomen worden, maar echt grote verschillen werden er niet meer gemaakt. Twee coureurs wilden nog volle bak voor de dagzege gaan en dat waren Carlos Sainz en Sebastien Loeb. De Fransman moest in zijn Peugeot uiteindelijk 42 seconden toegeven op de ervaren Spanjaard.

Onbedreigd kon Al-Attiyah genieten van het laatste deel door de duinen en zo zijn derde Dakar-zege binnenhalen. Nani Roma legde op 46:42 beslag op de tweede plaats en Sebastien Loeb maakte het eindpodium compleet op 1.54:18. Grote verschillen dus bij de auto’s. Cyril Despres reed voor de 18e keer de Dakar Rally uit. De Fransman won vijf keer bij de motoren en eindigde dit jaar als vierde bij de auto’s. In de slotetappe werd Despres derde.

De twee overgebleven Nederlandse auto’s kenden een goed verloop van de laatste dag. Erik van Loon werd 14e en de broertjes Coronel eindigden als 24e. “Dit was weer een echte”, luidde de eerste reactie van Tim Coronel bij Rallymaniacs. “We hebben weer van alles meegemaakt. Deze Dakar was wel weer een stap hoger. Volgens mij beginnen de Fransen een beetje gek in hun bolletje te worden. Wat een hoge duinen hebben wij gehad. Dit was echt een feest en een feest om hier aan de finish te staan. Dit was een overwinning voor het team en een overwinning voor onszelf.”

Tim en Tom Coronel


Van Loon keek met gemengde gevoelens terug op deze Dakar Rally. “Er zaten nog best lastige stukken in deze etappe. Ik kon een aantal keer bijna niet boven komen, ook vanwege slecht zicht door de zon. De laatste dagen kijk je nog beter uit, je wilt niet lek rijden. Ik heb toch nog zo’n twintig auto’s ingehaald, maar dat zegt me allemaal niet zo veel. Ik kijk met gemengde gevoelens terug, geen enkele dag is er uitgekomen wat erin zat. Ook gisteren niet. Dan duurt een dag lang als je om des keizers baard aan het trappen bent. Daar is niks meer aan te doen. Finishen was in het begin wel een doel, maar je wilt toch in ieder geval één dag presteren en dat is niet gelukt."

Uitslag tiende etappe Dakar Rally Pisco - Lima:
1	Carlos Sainz (Mini) +3.54:53
2 Sebastien Loeb (Peugeot) + 0:42
3 Cyril Despres (Mini) + 2:31
4 Benediktas Vanagas (Toyota) + 3:38
3 Jakub Przygonski (Mini) + 3:41
12 Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 9:01
14 Erik van Loon (Toyota) + 10:56
24 Tim Coronel (Jefferies) + 27:56


Eindklassement na de tiende en laatste etappe:
1	Nasser Al-Attiyah 34.38:14
2 Nani Roma (Mini) + 46:42
3 Sebastien Loeb (Peugeot) + 1.54:18
4 Cyril Despres (Mini) + 2.28:31
5 Jakub Przygonski (Mini) + 2.48:43
25 Erik van Loon (Toyota) + 21.04:30
38 Tim Coronel (Jefferies) + 36.57:11

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS